Advertentie

Richtlijnen om dierenartsen te ondersteunen

Om dierenartsen te helpen bij het maken van bepaalde moeilijke keuzes zijn er voor een aantal onderwerpen richtlijnen gemaakt. Zij geven aan wat de beroepsstandaard is voor het veterinair handelen van de dierenarts.

De dierenarts is er voor het verbeteren van dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid en de volksgezondheid. Om dit te kunnen doen is het handig om handvatten te hebben wanneer je lastige beslissingen moet nemen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van antibiotica.

Richtlijnen voor dierenartsen

Hiervoor worden richtlijnen gemaakt. Die worden vastgesteld door de beroepsvereniging voor dierenartsen: de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Zij bepaalt voor welke onderwerpen ze nodig zijn. Vervolgens wordt de richtlijn gemaakt door een commissie van dierenartsen en wetenschappers, in samenwerking met de beroepsvereniging voor dierenartsen.

Sleutelrol van dierenartsen

In de richtlijnen wordt er rekening gehouden met de sleutelrol van dierenartsen. Zij genezen niet alleen dieren, maar zorgen voor het verbeteren van dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid en de volksgezondheid.

Dierenartsen moeten regelmatig het belang van het dier, het belang van de eigenaar en het publieke belang tegen elkaar afwegen. Soms zijn deze belangen niet hetzelfde. Bijvoorbeeld als een ziek dier antibiotica nodig heeft die alleen voor mensen gebruikt mag worden. De richtlijnen helpen de dierenarts bij zijn keuze.

Een dierenarts mag afwijken van een richtlijn, als hij daarvoor een goede reden heeft. Die reden moet dan wel vastgelegd worden. Dan kan later goed uitgelegd worden waarom afwijken nodig was.

Lees ook: Hoe word je dierenarts?

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.