Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 8 juni 2019 - 11:18

Poep op de stoep

Vroeger hadden wij ook wormen in onze darmen. Net als jouw hond en of kat. Sinds we riolering hebben en onze handen wassen is de kans dat je mensenwormen krijgt sterk afgenomen. Wel een goed gevoel.

Wormen voorkomen

Onze dieren worden geboren met spoelwormen. Dat krijgen ze via hun moeder, al in de baarmoeder (hond) of via de moedermelk (hond en kat). Dat is de reden dat we jonge dieren moeten ontwormen. Als dieren eenmaal volwassen zijn hoeven dieren minder vaak ontwormt te worden. Sommige dieren maandelijks, andere dieren nooit. Hoe vaak jouw huisdier ontwormt moet worden kan worden uitgezocht met ontlastingsonderzoek (vraag er naar bij jouw dierenarts). De beste manier om wormen te voorkomen, is het schoonhouden van de omgeving. Het opruimen van honden en kattenpoep.

 

Geen wormen in verse honden- of kattenpoep

Dit is ook belangrijk voor mensen. Mensen met een slechte weerstand (kinderen, ouderen, zieken) kunnen ziek worden van de spoelwormen van een hond of kat. Ze nemen de microscopisch kleine eitjes op uit de omgeving, de eitjes komen uit in het darmkanaal van de mens en deze miniwormpjes kruipen door de darmwand het lichaam in. De spoelwormpjes kunnen vastlopen in de ogen of hersenen van mensen daar problemen geven. Verse honden- of kattenpoep is niet gevaarlijk. Pas na een paar dagen tot weken, als de drol is opgelost is de aarde, zijn de wormeitjes gevaarlijk voor mens en dier. Een verse hondendrol onder je schoenen is vies, bevat ziekmakende bacteriƫn, maar je krijgt er geen wormen van.

Hygiƫne

De beste manier om het wormenprobleem op te lossen, is als jouw hond of kat zijn behoefte doet op het toilet. Voor katten zijn hier trainingssetjes in de handel. Of je honden ook op de bril kan krijgen betwijfel ik. Misschien moet je dan toch een Frans hurktoilet in huis nemen.