Advertentie

Opnieuw hazenpest in Utrecht

In september 2019 is opnieuw hazenpest vastgesteld bij een haas in de provincie Utrecht. In dit gebied zijn ook in voorgaande jaren enkele hazen doodgegaan door hazenpest.

Hazenpest (Tularemie) wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis en kan bij veel diersoorten voorkomen. Vooral hazen en knaagdieren zijn er gevoelig voor. Ook mensen kunnen ziek worden van de bacterie. Hazenpest is een zoönose, wat inhoudt dat je de ziekte kunt oplopen door contact met een besmet dier. Daarnaast kun je besmet raken met hazenpest door een insecten- of tekenbeet, door het binnenkrijgen van besmet (oppervlakte)water, voedsel, stof of luchtdeeltjes. Informatie over de ziekteverschijnselen vind je op de website van het RIVM.

Doodsoorzaken haas

Als een dode haas wordt gevonden, wordt vaak gedacht dat het dier is doodgegaan door hazenpest, maar in de meeste gevallen is sprake van een andere doodsoorzaak. Je kunt nooit aan de buitenkant van een dood dier zien waaraan het is doodgegaan. Het is daarom altijd belangrijk om een ziek of dood dier met wegwerphandschoenen vast te pakken, deze na eenmalig gebruik weg te gooien, en je handen goed te wassen.

Voorzorgsmaatregelen

Je kunt het volgende doen om een besmetting met hazenpest te voorkomen:

  • Als de temperaturen nog hoog genoeg zijn voor muggen en/of teken, gebruik dan insect werende middelen en/of draag insect werende kleding als je het veld in gaat.
  • Draag altijd wegwerphandschoenen bij het aanraken van zieke of dode dieren en gooi deze na eenmalig gebruik weg.
  • Was hierna je handen met zeep en veel water en droog ze goed.
  • Zorg bij wondjes voor een goede wondhygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.
  • Was vóór het eten opnieuw goed je handen.
  • Verhit konijnen- en hazenvlees altijd voldoende zodat het gaar is; eet geen rosé gebakken vlees (kerntemperatuur hoger dan 60 °C).

 

Meer informatie over onderzoek naar de doodsoorzaken van hazen vind je op de website van DWHC.

 

Bron: Dutch Wildlife Health Centre

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.