Advertentie

Opgepast blauwalg!

Warme dagen, geen regen, de mogelijkheid van een hittegolf en veel, heel veel zon. Ingrediënten voor veel plezier en lekker wandelen en recreëren bij het water. Met de warmte steekt echter ook een minder gezellige gast de kop op: Blauwalg (cyanobacteriën).

Blauwalg kleurt het water blauwgroen of roodbruin, vandaar de naam. Het water kan ook naar rotte vis gaan ruiken. Maar het grootste gevaar is de giftigheid van de alg. Let daarom dus op waarschuwingsborden van de gemeente. Kijk ook op www.zwemwater.nl

In verband met de gezondheid is het af te raden om te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. Sommige soorten scheiden giftige stoffen af waar mensen ziek van kunnen worden. Vaak krijg je per ongeluk een paar slokken water binnen. De klachten bij mensen (kinderen zijn er extra gevoelig voor) variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook op lange termijn schade aan het zenuwstelsel veroorzaken.

Ook huisdieren

Huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken. Als je hond toch in het water heeft gezwommen, spoel hem dan direct af met schoon water. Het oplikken van het vieze water kan leiden tot diarree, ademhalingsproblemen of krampen. De gifstoffen tasten de lever en de nieren van dieren aan. Ga dan ook zo snel mogelijk naar een dierenarts die een middel kan geven om te braken, zodat de giftige stoffen eruit komen.

Let ook op landbouwhuisdieren. Zorg zelf voor water. Laat de dieren veel drinken en probeer ze beschutting te geven. Laat paarden, koeien, schapen niet van slootwater drinken tenzij het (regelmatig) getest is. Een laboratoriumtest geeft slechts een momentopname op de geschiktheid als drinkwater voor dieren. De test moet regelmatig worden herhaald, ook moet je een sloot regelmatig inspecteren, zeker in droge warme tijden.

Melden

Denk dat je er blauwalg is en staat nog geen bord, meld het dan bij je gemeente. Ook hebben de wetenschappers van Wageningen University & Research een gratis app ontwikkeld waar je nu zelf blauwalg kunt melden.

Naar de dokter

Vermoed je dat je zelf of je dier met blauwalg verontreinigd water heeft binnengekregen? Raadpleeg huisarts en/of dierenarts.

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.