Advertentie
  • Birgit Seubers
  • dierenarts
  • 10 december 2020 - 11:26

Onvoorwaardelijke liefde of dierenmishandeling?

Onze huisdieren komen in alle vormen en formaten, net als wij. Natuurlijk begint het onderscheid al bij de ontelbare rassen die we kennen en tegenwoordig zien we ook steeds meer kruisingen. En dan hebben we het nog niet eens over de ‘vuilnisbakjes’ waarvan de samenstelling voor iedereen een vraag wordt. Elk ras komt weer met zijn eigen probleempjes en gebreken. Maar er is één ziekte die elk ras, elke kruising en zelfs de ‘vuilnisbakjes’ treft; overgewicht.

Hollands glorie

In de Westerse landen is het gebruikelijk dat onze huisdieren goed gevoed worden. Voeding tekort komen en met honger gaan slapen is een zeldzaamheid in onze rijke maatschappij, ook voor onze harige vriendjes. Het gemiddelde beeld in een Nederlands hondenpark is het best te omschrijven met ‘Holland glorie’; weinig zichtbare ribbetjes. De problemen beginnen op het moment dat de taille ook verdwijnt.

Body Condition Score

Wereldwijd wordt voor dieren de body condition score (BCS) gebruikt om op een objectieve manier aan te geven in welke gewichtscategorie een dier valt. Bij onze gezelschapsdieren gaat het hierbij om een schaal van één tot en met negen. Een hond met een BCS van 1/9 is een uitgemergeld dier zonder lichaamsvet, met verlies van spierweefsel en duidelijk zichtbare botten. Een BCS van 9/9 beschrijft een dier met zwaarlijvigheid of obesitas.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat dier-eigenaren veelal de lichaamsomvang van hun huisdier onderschatten, zelfs wanneer hij of zij zelf een BCS tabel erbij gebruikt. Voor niemand is het leuk om te horen dat je zelf te dik bent en voor niemand is het leuk om te horen dat zijn huisdier te dik is.

Medische gevaren

Zwaarlijvigheid komt niet alleen met fysiek ongemak, maar ook met serieuze medische gevaren. Ook hierin zijn onze vriendjes niet anders dan wijzelf. Extra kilo’s geven extra last voor de gewrichten, maar ook voor het hart. Ook suikerziekte is een dreigende ziekte, en zo kunnen we het lijstje nog veel langer maken.

Op één punt is een zwaarlijvig dier echter heel anders dan een persoon met obesitas; het dier voert zichzelf niet. En er kan niet verwacht worden dat een dier zelf een rem kent in het eetgedrag. Natuurlijk zijn er altijd medische uitzonderingen, zowel bij mens als dier, waarbij het gewicht negatief beïnvloedt wordt. Maar aan het eind van de streep zijn dit echt uitzonderingen en is dit niet de regel.

Ga de strijd aan!

De oplossing? Simpel! Gezonde voeding, niet te veel, geen snacks en voldoende beweging! Gemakkelijker gezegd dan gedaan; voor elke lezer die zelf wel eens een pondje of twee heeft willen verliezen is dit gevecht bekend. Maar laat je alsjeblieft niet weerhouden, ga de strijd aan!

Het meeste gehoorde verweer in onze kliniek; “het is zo zielig om hem zijn koekje te ontzeggen.” Je dier op dieet zetten is geen teken van een gebrek aan liefde. Je dier gezond houden is juist de ultieme manier om je liefde te laten zien: aan je hond, kat, konijn, parkiet, cavia, goudvis en ga zo maar door. Want liefde gaat niet door de maag, geef liever een knuffel of een aai over de bol.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.