Advertentie

Onderzoek paarden met overgewicht

Het was al duidelijk dat overgewicht voor niemand gezond is, dus ook niet voor paarden. Om uit te zoeken wat de gevolgen zijn van overgewicht bij paarden zijn de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en voedingsfabrikant Pavo gestart met een onderzoek. Doel van het onderzoek is om een aanpak te ontwikkelen voor paarden met overgewicht.

Volgens de GD is ruim de helft van alle paarden in Nederland te zwaar. Een groot probleem, want daarmee is er ook risico op bijvoorbeeld hoefbevangenheid, verminderde vruchtbaarheid en koliek door (goedaardige) tumoren. Tijdens het onderzoek gaan ze een groot aantal paarden een half jaar volgen. Zowel paarden met een gezond lichaamsgewicht als dieren met overgewicht kunnen meedoen.

Onderzoek paarden met overgewicht

De paarden met overgewicht krijgen tijdens het onderzoek een speciaal dieetprogramma. Ook krijgen ze een programma voor de activiteit en beweging. Alle gegevens worden met het onderzoek verzameld. Met de verzamelde gegevens kan een aanpak worden gemaakt om paarden met overgewicht te helpen.

Als je wil meedoen met het onderzoek wordt er wel wat van je verwacht. Het voedings- en trainingsadvies moet je in de proefperiode volgen. Ook moet je wekelijks de lengte en buikomvang van je paard meten en registreren. Daarnaast moeten er twee deelnemende paarden op dezelfde locatie staan.

Kan jouw paard helpen bij het onderzoek?

Ook aan je paard worden een paar eisen gesteld. Zo moet je paard een normaal gewicht of overgewicht hebben en tussen de 3 en 20 jaar oud zijn. Het paard mag niet hoefbevangen zijn of eerder zijn geweest en het mag geen Cushing hebben. En last but not least: Shetlanders zijn uitgesloten van het onderzoek. Op www.pavo.nl/insulineresistentie kun je terecht voor alle informatie en kun je je aanmelden voor het onderzoek.

Lees ook: Paard te dik? Of ‘gezond en rond’?