• Marjolijn Fijten
  • Redacteur
  • 4 mei 2017 - 15:28

Minder hondenbeten

Bijtincidenten komen steeds vaker in de media. Het landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren LICG lanceert een campagne om te zorgen dat er minder mensen en dieren gebeten worden door honden. Dierenartsen vinden het goed dat hier aandacht voor is, want elk bijtincident is ongewenst.

Met zo’n 1,5 miljoen honden in Nederland, in allerlei soorten, rassen en maten, loop je vaak een hond tegen het lijf. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd verschijnt er regelmatig nieuws over nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak gaat het om honden die andere honden bijten.

Bijtincidenten voorkomen

Het LICG pleit ervoor bijtincidenten met honden aan de basis aan te pakken. De aanschaf van een hond is hét moment om een bewuste keuze te maken. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond en je zou je als aankomend diereigenaar moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de  hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet.

“Je wil toch gewoon je hond kunnen uitlaten …”

In haar persbericht zegt het LICG: “Niemand wil een hond die nooit zonder korte lijn of muilkorf uitgelaten kan worden en niemand wil gedwongen worden om de hond uiteindelijk aan het asiel te moeten afstaan. Helaas komt dit in de praktijk momenteel veel te vaak voor. Advies is om zorgvuldig te zoeken naar het juiste type hond en in zee te gaan met de juiste fokker. Dat kan namelijk veel problemen voorkomen.”

Praktische informatie

Het LICG merkt dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website www.minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord. Je krijgt op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee je te maken krijgt als er toch een incident was. Bijvoorbeeld over hoe aangifte doen werkt en over de aansprakelijkheid.

Lees ook: Plannen voor het verminderen van hondenbeten

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.