Let op: lelies zijn giftig voor katten!

Houd je van lelies in huis en tuin en heb je een kat? Dan kun je die lelies maar beter vermijden! Lelies zijn namelijk zeer giftig voor katten en kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

De hele lelie is giftig: stengel, bladeren en stuifmeel. Zelfs het water waarin de bloemen staan, is voor een kat gevaarlijk. Je kat hoeft niet eens van de plant te eten; als hij stuifmeel op zijn pootjes of vacht krijgt en dit aflikt, kan dit al ernstige nierproblemen en acuut nierfalen veroorzaken. Je kat kan hieraan zelfs dood gaan. De niercellen raken beschadigd en gaan kapot door de stoffen in de lelie. Dus als je kat ook maar iets van een lelie van binnenkrijgt, neem dan direct contact op met je dierenarts! Nierschade is beter te voorkomen dan te genezen. Maar als het toch misgaat, kan het dier door snel ingrijpen van een dierenarts nog volledig herstellen. Te lang wachten leidt tot blijvende nierschade of zelfs overlijden.

Hoe weet je of jouw kat lelievergiftiging heeft?

Je herkent een lelievergiftiging in de eerste uren aan symptomen zoals braken, diarree, geen eetlust, sloomheid/depressie. Als de vergiftiging al meer dan een dag duurt, gaat de kat meer drinken en plassen en uitdrogen tot hij uiteindelijk helemaal niet meer plast, krampen heeft en overlijdt.

Waar kun je nog meer op letten?

Er zijn nog veel meer planten die giftig zijn voor huisdieren. Kijk maar eens naar deze poster. Ook huishoud- en schoonmaakmiddelen kunnen een bedreiging zijn, zoals Dettol, antivries, ratten- en muizengif en groenverdelger. Medicijnen voor dieren, zoals vlooienproducten met diazanon en tekenmiddel voor de hond met de werkzame stof permetrin, zijn ook giftig voor je kat. Net als bepaalde medicijnen voor mensen, zoals hartmedicatie, anti-depressiva en ontstekingsremmers, aspirine en paracetamol. Bepaalde voedingsmiddelen kun je ook beter uit de buurt van je huisdier houden, zoals ui, chocolade en avocado. Er zijn nog veel meer giftige stoffen. Wees dus voorzichtig met wat je in huis en tuin haalt. Als je ergens twijfels over hebt, neem dan contact op met je dierenarts. Tot slot kun je, als je bij de bloemist lelies ziet zonder sticker of kaartje met een waarschuwing, daar best iets van zeggen. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het gevaar van lelies voor katten, hoe minder ongelukken er zullen zijn!

Zie ook: Veilige planten voor huisdieren

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.