Advertentie
  • KNMvD
  • 26 februari 2018 - 18:05

Duizenden koeien dood door zwerfafval

Dat afval in de prullenbak hoort en niet op straat of in de berm als zwefrafval, dat weet waarschijnlijk iedereen. Toch verdwijnt er veel afval op plekken waar het niet hoort. Ook in weilanden. En zo kan het dat er jaarlijks duizenden koeien sterven aan de gevolgen van het doorslikken van bijvoorbeeld stukken frisdrankblikjes.

Scherp-in

Wanneer er scherpe voorwerpen in de maag van de koe prikken (of er zelfs doorheen steken), heet dit scherp-in. Naar hoe vaak dit voorkomt deed Robin van der Bles onderzoek. Robin is masterstudent Management, Economics & Consumerstudies aan Wageningen University en deed dit onderzoek in opdracht van milieuorganisatie Recycling Netwerk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat zwerfafval jaarlijks tussen de 11.000 en 13.000 koeien ziek maakt in Nederland. Ongeveer 4.000 koeien overleeft dit niet, zegt EenVandaag.
Naast het dierenleed door scherp-in zou de schade door zwerfafval voor de hele Nederlandse veehouderij (27.699 veehouders) jaarlijks 10,8 tot 16,6 miljoen euro bedragen.

Videoreportage

Het programma EenVandaag maakte een videoreportage over het onderzoek met de toepasselijke titel ‘Als blikken konden doden’.