Advertentie
  • Redactie
  • 24 juli 2020 - 13:49

Kantelramen: levensgevaarlijk voor je kat!

Het was weer eens raak: een kat die beklemd zat tussen een kantel- of kiepraam! Bij warm weer doen mensen graag de ramen in huis open, maar dit is een gevaar voor katten als het om een kantel- of kiepraam gaat. Als een kat via een geopend kantelraam naar buiten probeert te komen, kan het dier namelijk vast komen te zitten in de aflopende kier van het kantelraam. Door beknelling kunnen de gevolgen fataal zijn.

In veel woningen vind je de populaire kantelramen. Handig voor de bewoners, maar zeer gevaarlijk voor katten. Een kat ziet bij een geopend kantelraam een kans om naar buiten te glippen of om uit het raam te gaan hangen. Doordat het dier omlaag glijdt in de aflopende kier van het raam, komt het knel te zitten en kan daar niet meer zelf uit komen. In veel gevallen heeft zo’n beknelling fatale gevolgen.

Beknelling voorkomen

Om te voorkomen dat je kat via een geopend kantelraam naar buiten probeert te komen, kun je een aantal dingen doen:

  • Gebruik voor frisse lucht luchtroosters in plaats van kantelraam op een kier te zetten
  • Plaats in de kier een beschermrooster (Google op bijvoorbeeld ‘beschermrooster’, ‘bescherming kantelraam’ of ‘raambeveiliging’).
    Of stop een opgerolde handdoek tussen raam en kozijn, waardoor de kat niet meer in de versmalling van de kier kan glijden
  • Instrueer oppassers (bijvoorbeeld tijdens vakantie) om in geen geval de ramen te openen.

Help je mee voorkomen dat de gevolgen fataal zijn? Deel dan deze informatie zodat katteneigenaren geïnformeerd zijn over de gevaren van kantelramen.