Advertentie
  • Marjolijn Fijten
  • Redacteur
  • 22 juni 2017 - 16:08

Help, een jong wild dier zonder moeder!

Als je tijdens een wandeling een jonge ree of een haasje vindt, neem het diertje dan niet mee. De moeder is vrijwel altijd in de buurt en zal naar haar jong terugkeren als de kust veilig is. Wat kan je wél doen?

Bel de dierenambulance

Jonge dieren die worden meegenomen door wandelaars, overleven het vaak niet. Raak de jongen nooit aan, want anders ruikt de moeder dat. Ook bij watervogels is de ouder vaak dichtbij, wachtend tot zij veilig naar het jong kan terugkeren. Als je een jong diertje gewond is of op een gevaarlijke plek ligt, kan je via meldnummer 144 de dierenambulance oproepen.

Jonge vogeltjes helpen

Voor zangvogeltjes ligt het anders, want vogels – zoals mezen, merels en mussen – verlaten het nest, voordat ze goed kunnen vliegen. Ze zijn dan een gemakkelijke prooi voor katten. Je kunt deze vogeltjes helpen door hen hogerop te zetten, op een tak of een struik. De ouders zullen op het geluid van hun jong afkomen. Jonge vogeltjes die uit hun nest zijn gevallen, kun je terugzetten. Ouders zullen het jong gewoon weer gaan verzorgen.

Lees ook: Help, mijn hond heeft per ongeluk een slag opgegeten.