Advertentie
  • Diederik Visser
  • Persvoorlichter
  • 22 maart 2018 - 16:58

Het is gewoon lente! Dus van jonge dieren kan je vaak beter afblijven

Elk voorjaar brengen goedbedoelende wandelaars jonge dieren naar het dierenasiel of de opvang. Zoals jonge haasjes aan de kant van de weg, of jonge vogels die op de grond liggen. Vaak nemen mensen ze ook mee naar huis. Voor een aantal dieren is dat terecht, omdat ze bijvoorbeeld door de kat of hond waren gebeten een gebroken poot of vleugel hebben. Ga er in dat geval dan bijvoorbeeld mee naar de dierenarts of de dierenambulance. Maar voor een groot deel van de jonge vogels en zoogdieren is het helemaal niet logisch om ze mee te nemen of op te vangen.

Fladderende jonge vogels

Veel jonge vogels verlaten het nest nog vóórdat ze goed kunnen vliegen. Ze fladderen dan rond op de grond en oefenen hun vliegkunsten. De oudervogels zijn dan echter meestal in de buurt om hun jongen te beschermen. Het weghalen van deze jonge vogels is dan dus minder goed voor het dier dan dat je het met rust laat. Dat het anders kan zijn geldt voor dit voorbeeld: Zie je een net omgezaagde boom en vindt je een jonge eekhoorn dan is zijn nest waarschijnlijk vernield en dan heeft zo een jong eekhoorntje hulp nodig.

Jonge hazen

Bij jonge hazen ligt dat anders. Die liggen zomaar in een kuiltje op de grond. De jonge haasjes vertrouwen op hun schutkleuren en blijven muisstil zitten, zelfs als er mensen of een hond in de buurt zijn. Wandelaars rapen zo’n haasje dus veel te snel op. Eenmaal door mensen aangeraakt ruikt het haasje niet meer naar ‘haas’ maar naar ‘mens’  en dan zal de moeder het jong verstoten.

Goede conditie

Wanneer een jong dier in goede conditie lijkt te zijn kan je het dus beter laten liggen. Anders wordt het, wanneer het dier gewond of ziek lijkt. In zo’n geval kan je bijvoorbeeld contact opnemen met de dierenambulance. Ook als je twijfelt, kan je ze bereiken voor advies.