Advertentie
  • Mark van Dansik
  • redactie
  • 6 augustus 2021 - 15:56

Hoe gevaarlijk is Jacobskruiskruid?

Boeren maken zich zorgen over het oprukkende Jakobskruiskruid. De plant kan leverschade aanrichten bij koeien en paarden. Vijftien jaar geleden werd het kruid ingezaaid om bermen te verstevigen en de biodiversiteit te bevorderen. Het inzaaien is inmiddels gestopt, maar waar de plant wortelschiet verdwijnt hij niet zomaar.

Professor Marianne Sloet, hoogleraar Inwendige Ziekten Paard aan de Universiteit van Utrecht, is er duidelijk over: “Het wordt hoog tijd dat Nederland dit probleem serieus neemt. In Engeland zijn ze er bijvoorbeeld veel verder mee dan wij. Daar hebben ze een heel bestrijdingsprogramma. In Nederland zijn we niet zo ver, boeren en paardenhouders zijn er heel bang voor maar er zijn zelfs nog organisaties die het actief uitzaaien omdat het zulke mooie gele bloemetjes heeft.”

“Het komt redelijk veel voor dat dieren er het slachtoffer van worden”, zegt Sloet. “Maar het komt niet vaak in de publiciteit en het is niet zo dat er duizenden dieren aan doodgaan.” Om hoeveel dieren gaat het dan? “We hebben er elk jaar wel een paar gevallen bij de Universiteitskliniek voor Paarden, maar exacte aantallen zijn niet bekend. Maar het kan dus best zijn dat er in het land tientallen of honderden dieren aan doodgaan.”

Gezondheidsdienst voor dieren Royal GD wijst erop dat ook als dieren het niet rechtstreeks eten (wat ze vaak niet doen omdat het onaangenaam bitter smaakt) er wel voor gewaakt moet worden dat het terecht komt in kuilgras of hooi. Dan is het niet meer herkenbaar en door fermentatie verliest het ook de bittere smaak.

Bronnen:

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.