Advertentie
  • Maarten Boersema
  • Freelancer TvD
  • 19 juli 2017 - 08:08

Het leven van een dierenparkarts

Dierenarts Jacques Kaandorp werkt al meer dan 35 jaar als dierenarts in dierenparken. Hij is als dierenarts verbonden aan vijf dierenparken in Nederland, waaronder Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

In totaal heeft hij samen met zijn vrouw de verantwoordelijkheid over een kleine vierduizend dieren. “Mijn werk is elke dag anders en dat maakt het zo fascinerend. De ene keer ben ik bezig met een ijsbeer, de andere keer met een gorilla en dan weer met een giraffe.”

Dierverzorgers zijn essentieel

Hoewel het beroep van Kaandorp tot de verbeelding spreekt, haast hij zich te zeggen dat het beeld niet geromantiseerd moet worden. “Veel van mijn werk speelt zich af achter de computer of via de telefoon. Uiteindelijk zijn de dierverzorgers mijn ogen. Zij zijn essentieel in mijn werk.”

Verantwoordelijkheden dierenparkarts

“Het belangrijkste van mijn werk is het nemen van preventieve maatregelen, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ongeveer 80 a 90 procent van de werkzaamheden bestaat uit preventie, zoals inenten, ontwormen en controleren op luizen. Deze werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door de dierverzorgers.”

Kaandorp opereert zelf wel geregeld. Een van de meest memorabele operaties die hij ooit heeft uitgevoerd, was de bevalling van een giraffe, waarbij de baby met vier poten in de geboorteweg zat.

Dierenwelzijn bevorderen

“Het leuke aan het werk in dit safaripark is de ruimte en dat er gemengde groepen zijn waarbij verschillende soorten met elkaar samenleven. Dit geeft mogelijkheden en ruimte om het dierenwelzijn te bevorderen.”

Lees ook: Hoe word je dierenarts?

Dierenparkarts Kaandorp