Advertentie

Geholpen door een medicijn dat eigenlijk voor dieren is bedoeld?

Je zou het op het eerste gezicht niet bedenken. Er zijn dierenmedicijnen die kunnen helpen om een voor mensen ernstige, door insecten overgedragen, ziekte in te dammen. Normaal gesproken mogen dierenmedicijnen niet bij mensen worden gebruikt. Mensen mag je alleen doen met goedgekeurde mensenmedicijnen.

Voor alle duidelijkheid:  deze geneesmiddelen genezen mensen niet. Maar wat onderzocht is en op dit moment positieve resultaten laat zien onder computersimulatiemodellen, is dat het toedienen aan een beperkte groep mensen (30%) toedienen van bepaalde diergeneesmiddelen (isoxazolines) als effect heeft dat die infectie-overbrengende dieren (zoals vlooien, muggen en luizen)  ‘uitschakelt’ voor verdere besmettingskansen en daarmee een grote groep mensen (tot 90%) vrijwaart van verdere besmetting.

Het systeem zou vooral kunnen werken in gebieden die in een bepaalde periodes (regentijd) verhoogde besmettingsrisico’s kent (exploderende muggenpopulatie) en weinig verdedigingsmiddelen. Op dit moment zijn de onderzoekers aan het kijken of ze tests kunnen uitbreiden door onder reële condities te testen.