Advertentie

Gefixeerd op botbreuken

Bij de collectie Diergeneeskunde van het Universiteitsmuseum Utrecht komen regelmatig nieuwe aanwinsten binnen. Meestal krijgen we de objecten van dierenartsen of direct vanuit de faculteit. Elk aangeboden object vergelijken we met de bijna 25.000 diergeneeskundige objecten in de collectie. We willen er namelijk zeker van zijn dat het object iets toevoegt aan de collectie. Een recente aanwinst is een verzameling van tien modellen die tonen hoe botbreuken te repareren zijn.

Botbreuken repareren

Het gebruik van een fixateur is een van de manieren om een gebroken bot te repareren. Tijdens de operatie wordt het gebroken bot in de goede stand gezet. De botten worden vervolgens gefixeerd ofwel vastgezet met metalen pennen of een plaat.

Deze tien botmodellen met verschillende soorten fixateurs komen uit de nalatenschap van dierenarts G.Th.A. Menges. Ze werden gemaakt door de Zwitserse firma Synthes. Lange tijd hebben ze in de praktijk gestaan waar dierenarts Menges operaties uitvoerde bij honden en andere huisdieren.

fixateurs museum diergeneeskunde

De modellen laten dierenartsen zien hoe de fixateur geplaatst kan worden bij een bepaalde botbreuk. In het geval van deze serie gaat het om plaatconstructies en externe fixateurs met metalen pennen. Bij een externe fixateur worden de pennen door de huid en door het bot heen geboord. Omdat de pennen zowel boven als onder de breuk zitten, en daar met elkaar worden verbonden, kan het bot daarna weer in de goede stand aan elkaar groeien. Bij een plaatconstructie wordt er een metalen plaat tegen het bot ónder de huid aangebracht met schroeven. Deze technieken worden bij mensen én dieren toegepast.

Het gebruik van fixateurs bij botbreuken is nog actueel; de techniek heeft vanaf de tweede wereldoorlog verschillende verbeteringen doorgemaakt, maar het idee is steeds hetzelfde. Bij de meeste ‘makkelijke’ botbreuken is gips voldoende, maar bij gecompliceerde breuken is interne – en soms ook externe – fixatie noodzakelijk.

Ben je geïnteresseerd in veterinaire geschiedenis? Bekijk dan ook eens de website van de Vrienden van Museum Diergeneeskunde

Je kunt op de website van het museum ook door de collectie neuzen!

Lees ook: Tentoonstelling ‘Tot op het bot’