Advertentie

Tentoonstelling ‘Tot op het bot’ in het Universiteitsmuseum

Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Ontdek het in de familietentoonstelling ‘Tot op het bot’ in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Skelettentoren van negen meter hoog

De blikvanger van de tentoonstelling is de verzameling van geraamtes in de negen meter hoge skelettentoren.

Opvallende gelijkenis tussen een kind en een olifantsvis

Ook valt er veel te ontdekken aan gebitten, huiden, wervels, vinnen, harten, darmen, geweien en vele andere lichaamsdelen. Met behulp van collegeplaten, lesmodellen, instrumenten en documentaires zoek je de overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier uit tot op het bot. Wist je dat er een opvallende gelijkenis tussen een kind en een olifantsvis bestaat?

Kauwtje met een theelepel

Uniek is dat het Universiteitsmuseum ook kan laten zien dat bij mens en dier vaak dezelfde aandoeningen optreden. Tanden en kiezen van mensen slijten, maar ook bij honden, paarden en zelfs een tijger zien we vergelijkbare gebitsproblemen. Een kind slikt wel eens wat in, maar wie had gedacht dat een kauwtje een hele theelepel zou verorberen?

Je kunt op de website van het museum ook door de collectie neuzen!

Op onderzoek uit: aai een haai en hoe klinkt een kangoeroehart?

In Tot op het bot ga je zelf op onderzoek uit: luisteren naar het hart van een reuzenschildpad, mens of kangoeroe; je voelt aan een olifantshuid, kijkt in de operatiekamer bij een hond met een hernia. En wie een haai aait merkt dat deze niet alleen in zijn bek tanden heeft…

Praktische informatie:
De tentoonstelling is te bezoeken in het Universiteitsmuseum Utrecht (Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht) en is geschikt voor families met kinderen. De tentoonstelling is zeven dagen per week van 11:00 tot 17:00 uur. De reguliere prijs voor volwassenen is 8 euro (gratis met museumkaart).

De grondlegger van de diergeneeskunde