Advertentie

Mensenvoedsel kan slecht zijn voor dieren

Menseneten is geen diereneten, menseneten is in sommige gevallen zelfs gif. Het koekje, de chocola, de jus bij het eten: niet doen. Maar ook gewone natuurlijke producten kunnen slecht zijn. Druiven bijvoorbeeld zijn slecht voor honden, katten en fretten. Geef je huisdier dus het juiste eten. Dierenartsen kunnen daarover adviseren. Dierenspeciaalzaken hebben het in huis.

In veel menseneten zitten extra stoffen zoals suiker of zout of xylitol, vetten, kleurstoffen en andere toevoegingen die allemaal goedgekeurd zijn voor menselijke voeding door bevoegde instanties. Je staat er misschien niet bij stil en misschien doe jij het niet maar je huisgenoot. Maar geef je dier gewoon het juiste eten. Dat voorkomt onnodige zorgen, onnodige kosten en het dier zal zich er prettig onder voelen.

‘Ontbijtkoek van Peijnenburg krijgt waarschuwing nadat hond sterft’

Gelukkig sterven er relatief weinig dieren door het binnenkrijgen van (voor dieren) giftige spullen. Maar als ze iets binnenkrijgen dien je snel te handelen. Snel naar de dierenarts of / en ook snel even zoeken welke maatregelen je zelf kunt nemen. Het nationaal vergiften informatiecentrum weet veel antwoorden.

Met bijna 48.000 telefonische informatieverzoeken en meer dan 100.000 raadplegingen van de NVIC website dienen ze duidelijk een doel.

In 2017 werden bijna 7000 consulten met dierenartsen gehouden over 7200 dieren (5000 honden en 1600 katten). Het NVIC werkt hiervoor samen met de Diergeneeskunde kliniek van de Universiteit Utrecht. En voor de duidelijkheid: Paracetamol helpt tegen hoofdpijn maar is absoluut niet geschikt voor dieren.