Advertentie
 • Thibault Frippiat
 • Erkende Paardendierenarts
 • 26 mei 2021 - 09:30

Erkenningen voor de paardendierenarts

Paarden spelen een belangrijke rol voor veel Nederlanders, of het nu recreatief, sportief of zakelijk is. Het houden of verhandelen van paarden vereist kwaliteit, ook in de zorg. Maar hoe herken je de kwaliteit van je paardendierenarts?

“Als afgestudeerde dierenarts moet je alle diersoorten kunnen onderzoeken en behandelen!”. Dit horen de dierenartsen vaker, maar niets is minder waar! De diergeneeskunde is zo specifiek geworden dat veel dierenartsen een affiniteit met een bepaalde diersoort hebben. Dit is ook het geval bij paardendierenartsen.

Registers

De Stichting Paard (een initiatief van de KNMvD) heeft deze vraag beantwoord door het oprichten van de volgende registers voor paardendierenartsen:

 • Erkende Paardendierenarts;
 • Erkende Keuringsdierenarts voor paarden.

Om opgenomen te worden in een van deze registers, moet de dierenarts aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Wil je een kwaliteitsonderzoek en –behandeling bij jouw paard, dan raden we je aan om een paardendierenarts te kiezen uit een van deze registers!

Erkende Paardendierenarts (EPD)

Het register ‘Erkende Paardendierenarts’ beoogt een systeem in het leven te roepen, waarmee de kwaliteit van paardendierenartsen wordt geborgd door het volgen van relevante nascholing en het naleven van bepaalde verplichtingen.

Je kunt van een erkende paardendierenarts o.a. verwachten dat hij/zij:

 • Werkzaam en bekwaam is in de paardendiergeneeskunde;
 • Op de hoogte is van de meeste actuele ontwikkelingen in de paardengeneeskunde;
 • Adequaat verzekerd is voor mogelijke beroepsaansprakelijkheden.

De opgenomen dierenartsen worden minimaal een maal per 2,5 jaar getoetst op het voldoen aan alle eisen (nascholing en hoedanigheid). Alle Erkende Paardendierenarts in Nederland staan in een overzichtelijke lijst.

Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden (EKDP)

Na opname in het register is in het register ‘Erkende Paardendierenarts’, kan een paardendierenarts zich aanmelden voor het register ‘Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden’. De aan- en verkoopkeuring is een zeer belangrijk onderdeel tijdens het aankooptraject van een paard. Je wilt ten slotte weten wat je koopt zodat je geen verrassingen tegenkomt na een paar dagen, weken of maanden. Bij verkoop is het ook belangrijk een onafhankelijke vaststelling van de gezondheidstoestand van het paard te verkrijgen. Hierdoor vermijd je achteraf discussie met de koper, wanneer een blessure of ziekte zich ontwikkelt na de verkoop van je paard.

Kwalitatieve keuring

Door erg hoge eisen te stellen aan het opnemen van paardendierenartsen in het register ‘Erkende Keuringsdierenarts voor Paarden’, heb je de garantie dat de keuring van je paard op kwalitatief hoog niveau uitgevoerd wordt. Je weet dan zeker dat de keuring zo goed en gestandaardiseerd mogelijk verloopt. Een extra voordeel is dat je paard bij goedkeuring door een Erkend Keuringsdierenarts direct opgenomen kan worden in de verzekering bij elke Nederlandse paardenverzekeraar.

Verwachtingen erkende keuringsdierenarts

Naast de verwachtingen van het register ‘Erkende Paardendierenarts’, kun je van een erkende keuringsdierenarts voor paarden o.a. verwachten dat hij/zij:

 • Ervaring en deskundigheid heeft met betrekking tot het uitvoeren van de keuring van een paard;
 • De benodigde materialen en locatie bezit om kwalitatieve hoogwaardige keuringen te kunnen uitvoeren;
 • Röntgenfoto’s kan produceren welke voldoen aan de kwaliteitseisen zoals neergelegd in het keuringsprotocol.

De opgenomen dierenartsen worden minimaal een maal per 3 jaar getoetst op het voldoen aan alle eisen (nascholing, hoedanigheid, outillage en instrumentarium, beeldvormende technieken).

Hier vind je een alle Erkende Keuringsdierenartsen voor paarden in Nederland.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.