Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde
  • 16 maart 2017 - 12:06

Een gecoupeerde pup uit Servië

Ze wilden graag een gecoupeerde hond en die zijn niet meer te krijgen in West-Europa. Uiteindelijk kwamen ze bij een fokker in Servië, die de pup zelf kwam brengen. De lieve pup had bij aankomst al een blaasontsteking. Toen de pup bloed ging plassen, werd ze naar mij  doorgestuurd voor een echo.

Slechte uitslag

Verdrietig en verontwaardigd zag ik een blije staartloze pup met puntige oren binnenhuppelen. Ik probeerde mijn emoties te verwoorden, maar de eigenaren vonden het afknippen van oren en staart horen bij dit ras. Op de echo waren geen afwijkingen te zien, maar de bacterie-uitslag een week later was slecht: de blaasontsteking werd veroorzaakt door een ESBL, een resistente bacterie die een hond maanden bij zich kan dragen – ook na genezing van de klachten. Van de acht geteste antibiotica, was nog maar een bruikbaar. Een antibioticum dat alleen geregistreerd is voor gebruik bij de mens. Het was de vraag of we het hondje ooit zouden kunnen genezen. De pup troostte haar aangeslagen eigenaar.

"Het maakt een bacterie niet uit of hij in een hond of in een mens zit."

Van dier naar mens

De eigenaren hielden van hun pup. Ze kusten de hond op de bek. De hond die vlak daarvoor zijn plasser had schoongelikt. Nou maakt het een bacterie niet uit of hij in een hond of in een mens zit. Mevrouw en haar dochter moesten kort daarna geopereerd worden. De kans dat deze bacterie problemen zou kunnen veroorzaken bij de eigenaren was reëel. Ik heb aangeraden dat zij contact zouden opnemen met hun behandelend arts.

Als dierenarts draag ik de verantwoordelijkheid over de dierengezondheid en ook over dierenwelzijn en de volksgezondheid. De Nederlandse dierenarts is de afgelopen jaren sterk getraind in het verantwoord gebruiken van antibiotica. Voor de gezondheid van dier en mens. Maar het is dweilen met de kraan open als veel eigenaren kiezen voor een goedkope pup uit het buitenland.

Moest ik deze pup euthanaseren, ter bescherming van zijn omgeving? Gelukkig leek het laatste antibioticum vooralsnog aan te slaan.

Lees ook: Brucella bacterie uit Roemenië