Advertentie
  • Diederik Visser
  • Persvoorlichter
  • 2 april 2019 - 15:34

Een App om de varkenspest tegen te houden

In Oost-Europa en sinds eind 2018 in België heerst Afrikaanse varkenspest (AVP). AVP is bijzonder besmettelijk en dodelijk voor wilde zwijnen en gehouden varkens. De kans dat mensen dit virus per ongeluk meeslepen erg groot. Daarom zijn in Nederland diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat AVP ook in Nederland uitbreekt. Voor meer informatie kijk op dierenarts.nl of KNMvD.nl

Voedselresten langs de snelweg

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP (met name Polen, Hongarije en Roemenië en Bulgarije in Europa) heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen.

Daarom is het belangrijk dat het afval in de afvalbakken terecht komt, dat er voldoende prullenbakken zijn, die vaak genoeg geleegd worden. Op parkeerplaatsen bij de grens zijn daarom door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten uit.

Wat kan jij doen?

Ook elke Nederlander kan er voor zorgen dat parkeerplaatsen schoon en veilig blijven door gebruik te maken van de Buiten-Beter-app. Via deze app informeer je de gemeente over de toestand van een parkeerplaats.

Dat kun je doen door op de volgende dingen te letten:

  1. Staan de informatieborden er? Zijn de borden onbeschadigd en goed leesbaar?
  2. Ligt er veel zwerfafval? Zijn er voldoende deugdelijke afvalbakken? Worden die afvalbakken ook gebruikt?
  3. Is er een afrastering aanwezig? Als er een afrastering is, is deze in goede staat?

 

Als dit niet het geval is, maak dan een melding via de ‘BuitenBeter-app’, die kun je downloaden op de smartphone.