Advertentie
  • Isabeau Brinkman
  • Content Manager
  • 1 juni 2017 - 15:16

Discussie over komst van panda’s

De reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen uit China zijn gesetteld in Ouwehands Dierenpark, Rhenen. Speciaal voor de panda’s is er een gloednieuw reuzenpandaverblijf gebouwd: Pandasia. 

Sinds het nieuws over de komst van de panda’s, is de pandagekte losgebarsten in Nederland. Voor de opening van Pandasia heeft de dierentuin een aantal maatregelen getroffen om de pandagekte in goede banen te leiden.

Welkom panda’s

De Universiteit Utrecht vroeg aan drie dierenwelzijnexperts wat het betekent voor de panda’s zelf. Voor bezoekers is het ongetwijfeld een beleving om de panda’s te gaan bewonderen, maar wat betekent het eigenlijk voor beide panda’s vanuit het perspectief van dierenwelzijn? Dierwelzijnexperts Franck Meijboom, Maite van Gerwen en Saskia Arndt gaan hierover in discussie.

Discussie komst panda’s

Wat vinden jullie van de komst van de pandaberen in Nederland?

Van Gerwen: “Wat mij als eerste opvalt, is dat het zo’n gigantische happening is met zoveel media-aandacht. Waarom gebeurt dit wel bij panda’s en niet bij andere dierentuindieren die worden overgeplaatst? Zien panda’s er gewoon heel schattig uit, of komt het doordat deze dieren zo uniek zijn? Het is natuurlijk ook uniek dat ze er na jaren voorbereiding eindelijk zijn.”

Arndt: “Al die aandacht komt natuurlijk ook doordat panda’s niet vaak voorkomen in dierentuinen. De laatste panda in Berlijn is in 2012 overleden. In Wenen heb ik ze vorig jaar nog gezien, zelfs met baby’s en de dierentuin in Edinburgh heeft ze ook, maar Nederland had nog geen panda’s.”

Meijboom: “Het laat ook mooi zien dat alle dieren gelijk zijn, maar dat sommige toch een beetje gelijker zijn dan anderen. Waarom lukt het bij de panda’s bijvoorbeeld wel om de huisvesting optimaal te krijgen? Het is interessant om te zien dat vanaf de start ook vanuit het dier is gedacht. Er is zelfs een compleet nieuw pandaverblijf gebouwd. Bij gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren redeneren we vaak andersom, en bij vissen al helemaal. Varkensboeren zetten hun stallen soms vol met aquaria als de business terugloopt.”

Ga naar de website van de Universiteit Utrecht om de gehele discussie over de komst van panda’s te lezen.