Dierenartsen spreken zich uit tegen stalbezetting Boxtel

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) laat op haar website weten de acties van activisten in Boxtel of waar dan ook af te keuren. Bij de actie braken dierenactivisten de deuren van een varkensstal open en gingen met ruim 100 mensen uit verschillende landen de stallen in. Het inbreken in stallen brengt kans op dierziekten, schade aan en stresssituaties bij de dieren met zich mee. En wat te denken van de inbreuk op de privacy van de betrokken boer en zijn gezin.

Samen met de veehouder en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waakt de dierenarts over de gezondheid en het dierenwelzijn van deze dieren. Varkensdierenarts John Vonk ligt op KNMvD.nl toe: “Je wil het niet meemaken dat door een inbraak, al dan niet onbedoeld, een besmetting plaatsvindt. De kans op infecties is aanwezig, zeker als er mensen uit andere landen bij zijn betrokken. De activiteit en aanwezigheid van veel (vreemde) mensen brengt in stallen grote onrust onder de dieren. Gebrek aan slaap, geen voeding en lawaai, daar zijn varkens erg gevoelig voor”.

Direct na het weghalen van de actievoerders door de politie zijn dierenartsen nog diezelfde avond begonnen met de nazorg en controle op de gezondheid van de varkens.