Advertentie

Winterse kou! Dekens weer uit de kast?

De Russische winter komt onze kant op! Terwijl we zelf het liefst met een warme drank voor de kachel kruipen, vinden paarden lagere temperaturen juist heel aangenaam.

Eerder te warm dan te koud

Mensen hebben het sneller koud dan paarden. Sterker nog, een paard heeft het bij droog winterweer al snel te warm met een deken op. Waar wij bij 15 graden al liever een winterjas aantrekken, vind een paard deze temperatuur vaak juist prima. Dan kan zelfs een dunne regendeken al aan de warme kant zijn. Wanneer het kwik ver onder de nul graden daalt begint een paard zonder deken het pas koud te krijgen. En ook dan kan een (gezond) paard door bijvoorbeeld te trillen zijn lichaamstemperatuur goed op peil houden.

Wanneer het langere tijd regent en er een koude wind staat, zorg dan voor goede beschutting of eventueel een regendeken. In de meeste gevallen biedt een goede wintervacht voldoende bescherming tegen kou.

Weg met de wintervacht

Wie met zijn paard actief sport weet dat een wintervacht niet altijd handig is. Het paard zweet sneller tijdens het werk en droogt langzamer op na de arbeid. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je paard te (laten) scheren. Het is dan wel belangrijk om in de gaten te houden welke deken nodig is om het dier voldoende bescherming te bieden tegen wind, neerslag en kou.

Advies politie

Ook de politie (144) krijgt regelmatig meldingen over paarden die in de kou buiten staan. Dit is lang niet altijd nodig. Daarom delen ze inmiddels op Facebook ook informatie over wanneer het wel of juist niet zinvol is om te bellen over paarden die buiten lopen.

“Met regelmaat ontvangt de dierenpolitie meldingen met betrekking tot paarden die in de kou staan, of geen beschutting hebben. Graag maken wij u op het volgende attent: De meeste paarden vinden het heerlijk om buiten te staan en gezonde paarden kunnen prima tegen kou. De vacht van een paard beschermt hen tegen winterse omstandigheden. Een paard kan veel beter tegen kou dan tegen warmte. Paarden met koude omstandigheden buiten, is dus niet iets waar u zich direct zorgen over hoeft te maken.”

Ze roepen ook op om te kijken naar de algehele conditie van het paard. “Het ene paard is het andere niet. Oudere paarden tonen soms wat mager of hebben een wat doorgezakte rug.”

Checken

Zeker wanneer een paard een deken op heeft is het belangrijk om te checken of het paard het niet te warm krijgt. Controleer daarom, zeker op de milde winterdag, of het dier niet zweet onder de deken. Want een deken is eerder te dik dan te dun!