Dag uit het leven van een gezelschapsdierenarts

Vandaag begint mijn dag in de operatiekamer. In de opnamehokken zitten al wat honden en katten te wachten op wat komen gaat. Maar eerst is Bella aan de beurt. Een labrador van 1 ½ jaar oud die voor de sterilisatie komt. Samen met haar baasjes zit ze te wachten in de wachtkamer.

Eerst opereren

Vandaag begint mijn dag in de operatiekamer. In de opnamehokken zitten al wat honden en katten te wachten op wat komen gaat. Maar eerst is Bella aan de beurt. Een labrador van 1 ½ jaar oud die voor de sterilisatie komt. Samen met haar baasjes zit ze te wachten in de wachtkamer.

Ik roep ze binnen in de spreekkamer. Bella komt blij naar binnengestormd en springt enthousiast tegen me op. Kort leg ik de eigenaren uit wat er gebeuren gaat. We zetten Bella op tafel en ik kijk haar helemaal na. Luister naar haar hart en longen en voel naar haar pols. Ze is helemaal gezond. Dus ze kan de standaard narcose krijgen. Haar baasjes blijven erbij tot ze slaapt. Dan rijden mijn assistente en ik haar op een brancard naar de voorbereiding om haar te wassen en te scheren, zodat ze straks geopereerd kan worden.

Na de sterilisatie van Bella staan er nog een aantal operaties op het programma.
Om twaalf uur zijn we klaar met opereren en is het tijd voor administratie: alle dossiers van de patiënten die ik die ochtend geopereerd heb, werk ik bij. Ook moet er nog een aantal eigenaren gebeld worden over bloeduitslagen van patiënten die ik gisteren heb gezien.
Rond één uur is het tijd voor een boterham, want om half twee staat de volgende afspraak alweer op het programma.

Dan spreekuur

Vanmiddag is het een afwisselend spreekuur: er komen een aantal honden en katten voor hun jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie, een paar zieke dieren en de baasjes van Stella, een border terriër, komen vanmiddag met haar langs om te kijken of ze drachtig is. Dat zijn altijd leuke afspraken.

Om vier uur roep ik Stella met haar baasjes naar binnen. Ietwat verlegen komt ze naar binnen. Het gaat gelukkig goed met haar. Ze mag op haar rug op een kussen gaan liggen. De haren op haar buik worden weggeschoren en ze krijgt wat gel op de buik. We maken de kamer donker.
Ik zet de echo op de buik, eerst komt de blaas in beeld en dan daar achter … Ja, er is een vruchtje in de baarmoeder te zien. Stella is drachtig! Over een aantal weken krijgt ze puppy’s!

Om zes uur ben ik klaar met mijn patiënten. Dan moeten er nog wat eigenaren gebeld worden en om half zeven is het tijd om naar huis te gaan. Als er niet nog een spoedpatiënt komt!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.