Advertentie

Daarom chippen en registreren!

We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om je huisdier te laten chippen en registreren. Voor honden is dat in Nederland al verplicht, maar voor katten nog niet. Waarom de beroepsorganisatie voor dierenartsen chipplicht zo belangrijk vindt? Omdat je dier dan altijd te identificeren is en jij als eigenaar te traceren bent. Een geruststellende gedachte toch, als je dier op onderzoek uitgaat en niet terugkeert?

Als je dier een chip krijgt, wordt dat nummer samen met jouw contactgegevens in een databank geregistreerd. Als je dier dan vermist raakt, kunnen medewerkers van de dierenambulance, asielen, Amivedi of dierenartsen de chip van je gevonden dier uitlezen en contact met je opnemen. Bijvoorbeeld om te overleggen over een eventuele medische behandeling. Jouw gegevens moeten dan natuurlijk wel juist geregistreerd zijn.

Een chip helpt om:

  • dier en eigenaar zo snel mogelijk te herenigen
  • de zorg voor het dier te verbeteren doordat dierenarts en eigenaar kunnen overleggen
  • leed voor dier en eigenaar te voorkomen omdat de kans op zwerven en verblijf in een opvang afneemt

Wist je dat Amivedi afgelopen jaar meer dan 81.000 meldingen van vermiste en gevonden huisdieren kreeg, waarvan ruim 65.000 katten? Helaas vindt slechts 30% van de gevonden katten hun baasje terug vanwege het ontbreken van een chip. Dat moet anders!

Wat kun je zelf doen?
Maak een afspraak met je dierenarts om je dier te laten chippen en zorg voor juiste registratie van de chip in een databank naar keuze. Het is een simpele ingreep, die in een paar minuten, zonder narcose, tijdens een consult verricht kan worden. Vergeet na afloop niet om gewijzigde gegevens, zoals je telefoonnummer of adres, aan te passen in de databank. Voor een lang en gelukkig leven met je huisdier!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.