Advertentie
  • Margriet Nijenhuis
  • Redacteur
  • 20 juni 2017 - 18:13

Controle op tentoonstellingsverbod voor paarden zonder staart

Het weghalen van de staart van een paard (couperen) is in Nederland al jaren een verboden ingreep, maar nu mogen paarden met een gecoupeerde staart ook niet meer deelnemen aan keuringen en tentoonstellingen.

Dit geldt voor veulens geboren na 1 december 2016. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tijdens de zomermaanden controleren of de organisatoren zich hier ook aan houden.

Verbod op couperen

Het couperen werd in Nederland verboden, omdat dit het welzijn van de paarden schaadt. Deze dieren kunnen geen vliegen meer met hun staart van het lichaam af slaan maar ook is de staart een communicatiemiddel voor paarden. Om deze zonder medische reden te amputeren is dus in strijd met dierenwelzijn.

In het buitenland gefokte en gecoupeerde paarden, waar dit nog wel toegestaan is, verschenen nog wel op de Nederlandse keuringen. Ook deze veulens, geboren na 1 december 2016, mogen dus niet meer in Nederland op tentoonstellingen en keuringen verschijnen.

Verbod deelname wedstrijden

Tevens mogen deze dieren, volgens het bericht op de website van de NVWA, niet meer verhandeld worden of deelnemen aan wedstrijden. De enige uitzonderingen op deze regel zijn paarden die om medische redenen een staartamputatie hebben gehad. Dit is alleen geldig als er ook een verklaring overhandigd kan worden, waarin staat waarom de medische handeling nodig was en wanneer deze is uitgevoerd.

Over enkele jaren is onderstaand het beeld dat op keuringen te zien is. Een lange staart!

Lees ook: Paardenmarkten: wel of geen dierenmishandeling?