Advertentie
  • Margriet Nijenhuis
  • Redacteur
  • 26 maart 2018 - 15:57

Checklist ‘De geboorte van een veulen’

Er is weinig mooier dan een gezond veulen aan de voet van de moeder in het weiland. Maar veulens zijn zeer kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat veulens een goede start hebben. Om paardeneigenaren te helpen heeft de Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden daarom een checklist gemaakt. 

Vroeg signaleren van problemen

In de checklist staan een aantal belangrijke punten genoemd, die je als eigenaar in de gaten moet houden. Zo moet het veulen bijvoorbeeld binnen twee kunnen staan en drinken. Kan dat niet, dan is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts. Het vroeg signaleren van problemen kan de kansen voor een veulen vergroten. En zijn er problemen waardoor veulens intensieve zorg nodig hebben, dan kan je in het veulenseizoen terecht bij de Veulenbrigade van de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP).  Hier staat een team 24 uur per dag klaar om uitstekende intensieve zorg aan pasgeboren veulens te bieden.

 

Slechte start, goede uitkomst

Het belang van goede zorg en snel handelen in de eerste uren, blijkt ook uit het verhaal van het veulen Spirit. De geboorte verliep goed, het veulen stond binnen een uur en niet veel later dronk hij ook goed. Tot na drie kleine zwarte mestballetjes (darmpek) de ontlasting stopte en hij tekenen van koliek vertoonde. Het restant van de darmpek kwam niet verder. “Nadat de dierenarts thuis verschillende dingen had geprobeerd om de ontlasting goed op gang te krijgen, stuurde hij ons al snel door naar de dierenkliniek”, vertelt Spirit’s eigenaar. “Eenmaal in de kliniek was het nog geen 24 uur oude veulen erg verzwakt. Als we dat wilden, konden we vast afscheid te nemen omdat het er echt niet goed uitzag. We lieten een heel kwetsbaar veulentje achter.

De ochtend daarna zaten we gespannen te wachten op een telefoontje. Dat kwam al vroeg en we verwachtten te horen dat hij de nacht niet had gehaald. Maar nee, de blokkade van darmpek was ’s nachts losgekomen en tijdens de ochtendronde trof de dierenarts een actief en bovenal brutaal veulentje. Hij mocht weer mee naar huis”.

Snel handelen bij problemen kan dus het verschil maken! Verwacht jouw merrie een veulen, download dan vooral de checklist!