Advertentie
  • Marjolijn Fijten
  • Redacteur
  • 28 augustus 2017 - 08:42

Blue Dog wint Global One Health Award

De wereldwijde vereniging van dierenartsen voor huisdieren (World Small Animal Veterinary Association WSAVA) reikt dit jaar haar Global One Health Award uit aan het Blue Dog Programma. Dit programma leert kinderen veilig met honden om te gaan. Professor Tiny de Keuster zal de award in ontvangst nemen op het WSAVA wereldcongres.

Professor Tiny de Keuster is een Europees veterinair-specialist gedrag gezelschapsdieren en zij richtte het Blue Dog programma op. Aan de Ghentse Universiteit in België zag zij dat verwondingen bij kinderen door bijtincidenten een duidelijk probleem waren in België. De meeste verwondingen werden veroorzaakt door bekende honden in het eigen huis van de kinderen.

Blue Dog Programme

Omdat bestaande preventieprogramma’s onvoldoende effect hadden, startte prof. De Keuster een nieuw programma. Voor dit Blue Dog Programma kreeg zij steun van diverse dierenartsenverenigingen: de Federation of European Companion Animal Veterinary Association (FECAVA); de Board of the European Society of Veterinary Clinical Ethology (ESVCE); en de British Veterinary Behaviour Association and Dogs Trust.

Risico’s op hondenbeten verkleinen

Sinds de start in 2005 is het Blue Dog programma uitgegroeid tot een breed pakket aan educatieve hulpmiddelen voor kinderen, hun ouders en onderwijzers. Er is een website, er zijn fact sheets en er is een dvd met een boekje voor de ouders. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 80.000 dvd’s verspreid in 21 verschillende landen, en het bijbehorende boekje werd in 17 talen gedrukt.

Naast het geven van advies om het risico op hondenbeten te verkleinen, geeft Blue Dog ook informatie over het kiezen van de juiste hond, de voordelen van het hebben van een gezinshond en biedt zij begeleiding bij de keuze van de aanschaf van een hond en verantwoord hondenbezit. In Nederland speelt het LICG een grote rol in het verspreiden van de informatie.

One Health: samenwerken voor mens en dier

Aan het Blue Dog programma werkten veel mensen mee: een team van dierenartsen, gedragskundigen, kinderpsychologen, leerkrachten en docenten van de Royal Academy of Fine Arts in Ghent. De wetenschappelijke input is gebaseerd op feedback van een team van internationale gedragskundige specialisten.

De WSAVA vertegenwoordigt momenteel meer dan 200.000 dierenartsen via 101 verenigingen die lid zijn. Haar One Health Committee (OHC) reikt de WSAVA Global One Health Award uit aan een individu of een organisatie die een aspect van de One Health-gedachte voor huisdieren heeft gepromoot.

Inspirerend voorbeeld

Voorzitter van het comité professor emiritus Michael Day: “Hondenbeten zorgen jaarlijks voor tientallen miljoenen verwondingen, waarbij kinderen het grootste risico lopen. Het Blue Dog Programma is een inspirerend voorbeeld van een project dat op dit probleem ingaat met een wetenschappelijk onderbouwde, maar praktische oplossing. Het is een perfect voorbeeld van One Health in de praktijk, en we zijn blij de verdiensten van Blue Dog te kunnen erkennen met de Global One Health Award voor het Blue Dog team.”

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.