Advertentie
  • Redactie
  • 13 september 2018 - 16:59

Zorg voor paardenwelzijn: Het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW)

Je hebt het beste voor met je paard, je wilt daarom ook dat er voldoende en verantwoorde aandacht en tijd is om voor het welzijn van je paard te zorgen en dit waar mogelijk te verbeteren. Daarom is er vanaf 14 september het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW).

Tijdens Horse Event in Vijfhuizen lanceert de Sectorraad Paarden / Stichting Welzijn Paard, daarin ondersteund door KNHS, FNRS, LTO, FNHB en de Koepel Fokkerij, het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW).

Het Keurmerk Paard en Welzijn geeft aan hoe paardenhouderijen, die het KPW hebben, hun bedrijfsactiviteiten  hebben ingericht om de natuurlijke behoeften en gedragingen van een paard zo goed mogelijk te respecteren.

Het is een keurmerk dat aangeeft dat een paard voldoende ruim en in een schone stal staat, met goede voeding en dat de preventieve gezondheidszorg op een bedrijf met KPW op orde is.  Het keurmerk is gebaseerd op het eerder in Nederland uitgevoerde onderzoek. Welzijnsmonitor (Wageningen 2012).

Het KPW is een eenvoudig, bruikbaar, haalbaar en betaalbaar Welzijnskeurmerk. Een ervaren dierenarts komt kijken met een uitgebreide controlelijst en onderzoekt ook een deel van de aanwezige paarden en pony’s (een beetje vergelijkbaar met een APK keuring, maar dan beter). Na evaluatie van alle verkregen gegevens wordt besloten of een bedrijf geschikt is om het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) te ontvangen. Tien bedrijven gaan meedoen aan een pilot om vervolgens met die ervaring het Keurmerk verder te kunnen uitrollen in de hele sector. Informatie om in aanmerking te komen voor het Keurmerk kun je vinden op de site www.keurmerkpaardenwelzijn.nl.