Advertentie

Zomertijd: Dieren moeten ook wennen!

Afgelopen weekend is de zomertijd ingegaan. Langer licht! Maar sommige mensen moeten wennen aan dit nieuwe ritme. Mensen zijn niet de enigen die last hebben van deze overgang. Ook dieren hebben moeite van de omschakeling van winter- naar zomertijd.

 

Tijdsverandering
Huisdieren kunnen onrustig worden als hun huisbaas ook van slag is. Het gedrag van de eigenaar wordt overgenomen door het huisdier. Bijvoorbeeld wanneer een hond op een ander tijdstip zijn eten krijgt of later buiten wordt uitgelaten. Huisdieren die niet zo afhankelijk van hun baasjes zijn, hebben minder last van de tijdsverandering. Zij zijn niet zo nauw in contact met hun huisdiereigenaren. Daarom geldt dit minder voor huisdieren zoals hamsters en cavia’s.

Koeien
Elk jaar opnieuw is het ook aanpassen voor de koeien. Hun routine krijgt opeens een hele nieuwe invulling. Het moment van melken is voor een koe cruciaal, als dat tijdstip opeens later of eerder wordt, kan dit dier van slag raken.

In stapjes
Voor alle dieren geldt de norm, dat het ritme langzaam moet worden aangepast. Een halfuur of kwartier later voeden of uitlaten is minder extreem dan meteen een verplaatsing van 60 minuten.

Voorbeelden als hierboven zorgt vaak voor discussie. Is de zomertijd wel nuttig en luidt de vraag of het überhaupt nodig is?