Advertentie
  • Ilse van Breugel
  • Content Manager
  • 29 mei 2018 - 11:32

Wereldmelkdag 2018

Op 1 juni 2018 wordt voor de 18e keer de Wereldmelkdag georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerende dag en is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Het doel van de dag is om extra aandacht te geven aan melk en om er leuke activiteiten aan te koppelen. Dat melk overal ter wereld als belangrijke voedingsbron wordt gezien blijkt uit deelname van de vele landen.

Dierenwelzijn

Melkbedrijven moeten voldoen aan regels voor het voederen, de verzorging en de huisvesting van dieren, de hygiƫne in de melkstal, de melkopslag en behandelingen van de veearts. In sommige melkveehouderijen krijgen melkkoeien beter de kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Koeien in de wei en koeien die leven in een goede stal krijgen hier meer kans voor.

Melk gezond of niet?

Er bestaan veel discussies over melk, maar het Voedingscentrum adviseert om elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Melkproducten kunnen ook bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk zijn. Daarom zijn de melkproducten ook toegevoegd aan de Schijf van Vijf.

Waarom zou je melk drinken?

Volgens het Voedingscentrum verklein je het risico op darmkanker met een dagelijkse portie zuivel. Melkproducten bevatten eiwitten en zijn een bron van vitamines B2, B12 en Calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Daarom adviseren zij om te kiezen voor magere en halfvolle melkproducten.

Erop uit?

Er worden vaak activiteiten georganiseerd door boerderijen om iedereen een kans te geven om eens een kijkje te komen nemen op de (melk)boerderij. Enkele tips vind je hieronder: