Welk huisdier past bij jouw gezin?

Je hebt besloten om een huisdier aan te schaffen. Maar welk huisdier past het beste bij jou en de rest van het gezin? 

Als je een huisdier wil aanschaffen dan moet je van tevoren goed realiseren dat zo’n dier veel tijd, geld, ruimte en energie kost. Dit verschilt overigens per huisdier, dus wij hebben 5 verschillende huisdieren op een rijtje gezet voor je:

 1. Goudvis
  Een goudvis is het ideale huisdier qua tijd, geld, ruimte en energie. Alhoewel het heel belangrijk is om de goudvis goed te verzorgen door regelmatig de temperatuur van het water te controleren en het aquarium schoon te maken. Je kan niet knuffelen met goudvissen (logisch), maar het is leuk – soms zelfs grappig – om goudvissen te observeren! Goudvissen zijn trouwens graag in gezelschap van andere goudvissen.
 2. Konijn
  Een konijn is een goede optie als een goudvis te ‘klein’ is en een hond te ‘groot’. Maar let op: konijnen zijn het liefste met z’n tweetjes. Het houden van konijnen betekent veel aaien en spelen (je leest het goed, er is speciaal speelgoed voor konijnen). Een konijn moet de ruimte hebben om vrij rond te lopen, dus zorg dat alle kabels zijn weggewerkt. Het hok schoonmaken blijft zowel bij volwassen als kinderen een vervelend klusje, maar ook hiervoor zijn er handige hulpjes om het konijnenhok schoon te houden.
 3. Hond
  Een hond is meteen onderdeel van het gezin. Met een hond kan je lekker wandelen, spelen, rennen en stoeien. Een hond als huisdier zorgt voor veel gezelligheid! Er is ook een ‘maar’, want je moet de hond uitlaten in de regen, de poep opruimen, een oppas regelen tijdens vakantie etc. Voordat je zomaar een hond gaat aanschaffen, dien je je goed te verdiepen in het ras. Een gemiddelde hond wordt ongeveer 10 jaar oud.
 4. Kat
  Katten zijn populair als huisdier, want een kat vergt minder ‘onderhoud’ dan een hond. Echter kan je een kat niet helemaal opvoeden in tegenstelling tot een hond. Een kat is een echte gezelschapsdier, want katten vinden het heerlijk om je kopjes te geven en bij je op schoot te liggen. Wist je dat? Er zijn onlangs in Nederland veel kattencafés geopend. Klik hier voor een overzicht van kattencafés in Nederland.
 5. Hamster
  Een hamster scoort goed op geld en ruimte, maar een hamster vergt tijd en energie. Het is belangrijk om de kooi van de hamster wekelijks te verschonen. Hamsters zijn leuke huisdieren met hun bolle wangen en zachte vacht. Een hamster wordt gemiddeld 1 jaar oud.

Je dierenarts geeft je graag advies over welk huisdier bij jou past. Kijk op www.licg.nl voor meer informatie over het aanschaffen van huisdieren.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.