Waarschuwing voor atypische myopathie bij paarden
In de herfst vallen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie (AM). Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop.
Atypische myopathie: wat zijn de symptomen?
AM bij een paard kan je herkennen doordat het paard bijvoorbeeld moeilijk beweegt en verkrampt gaat staan of plat gaat liggen. Soms krijgen deze paarden het ook benauwd en kan hun urine donker verkleurd zijn. Zie je deze symptomen of twijfel je? Neem dan contact op met je dierenarts! Deze kan de ernst van de aandoening vaststellen en zo snel mogelijk starten met de behandeling.
Helikoptertjes vormen een risico
Het stofje dat de veroorzaker is van de vergiftiging heet hypoglycine-A. Deze zit bijvoorbeeld in de zaden en kiemen van de Gewone Esdoorn. De zaden, ook wel te herkennen als de zogenaamde helikoptertjes, vormen het risico in het najaar. In het voorjaar ontkiemen die zaden en ook die vormen dus een risico. Mocht je zaden of kiemen tegenkomen in het weiland, verwijder of vernietig deze dan.
Vooral paarden die in een schrale (kale) weide staan en daarin niet bijgevoerd krijgen willen de esdoornzaden wel eens opeten. Dit terwijl ze die zaden eigenlijk helemaal niet zo lekker vinden.
Tips om vergiftiging te voorkomen
Staan er (Gewone) Esdoorns langs de wei?
- Zorg dat de tijd die het paard doorbrengt in de wei beperkt wordt (de meeste paarden met een vergiftiging stonden langer dan zes uur per dag in de wei).
- Voer de paarden eventueel bij voordat ze in de wei gaan.
- Laat de paarden, als dat kan, van weiland wisselen zodat ze alleen op weiden met voldoende gras staan.
- Verwijder de zaailingen zo vroeg mogelijk door te maaien of ze te verbranden. Paarden kunnen op dat moment nog niet in de wei gelaten worden, omdat zelfs de gehooide zaailingen giftige stoffen kunnen bevatten. Wacht tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.
- Omliggende esdoorns zou je kunnen verwijderen om geen last meer te hebben van zaden en zaailingen.
Alleen de Gewone Esdoorn
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en RIKILT Wageningen URÂ hebben onderzoek gedaan naar atypische myopathie. Zij kwamen er achter dat de gifstof hypoglycine-A wel aanwezig was bij de Gewone Esdoorn, maar niet bij de veldesdoorn en de Noorse esdoorn.
Lees hier het bericht van Universiteit Utrecht: Niet alle esdoornsoorten gevaarlijk voor paarden
- Bron:
- gddiergezondheid.nl