Vraag en antwoord over het West Nijl virus

In Duitsland is inmiddels het derde geval van het West Nijl Virus bevestigd. Het gaat om de pony die vorige week in het Duitse Sachsen werd ingeslapen. Deze had neurologische verschijnselen, ging atactisch lopen en kon na te zijn gaan liggen niet meer opstaan. Vorig jaar werd de ziekte voor het eerst gevonden bij een paard in Duitsland. In Nederland zijn er tot nu toe geen gevallen bekend.

Wat is het West Nijl virus?

Het is een virus dat voorkomt bij trekvogels en wordt overgebracht door muggen. Als deze besmette muggen een paard steken kunnen ze de ziekte overbrengen. Ook mensen en andere dieren kunnen het virus krijgen na een steek van een besmette mug.

Wat zijn de symptomen?

Hierover schrijft de Universiteit Utrecht:

“Een infectie met het West Nijl virus kan bij paarden (en mensen) volledig ongemerkt verlopen. De infectie kan ook wat griepachtige symptomen geven: sloomheid, slecht of niet eten en een wat verhoogde lichaamstemperatuur (38.6 – 39.4 ˚C). Bij ongeveer een derde deel van de klinisch besmette paarden treden zenuwverschijnselen op: spiertrillingen, ataxie (lopen als een dronkenman), verlammingen, rare vage kreupelheid en/of veranderingen in het gedrag. Rustige paarden kunnen heel lastig worden en lastige paarden heel rustig. In het ernstigste geval kunnen de paarden ook niet meer staan en sterven, of moeten worden geëuthanaseerd. Deze symptomen lijken deels op die van de neurologische vorm van rhinopneumonie (EHV-1), maar de twee aandoeningen zijn voor een dierenarts doorgaans wel te onderscheiden.”

Is het besmettelijk?

Een besmet paard of mens kan de ziekte niet doorgeven, zoals dat bijvoorbeeld met de griep gebeurt. Besmetting vindt plaats via een beet van een geïnfecteerde mug.

Kan je het voorkomen?

In Nederland is de ziekte nog niet voorgekomen, maar dat betekent niet dat dit niet kan gebeuren. Belangrijkste is om de kans op een insectenbeet te verkleinen. Bijvoorbeeld met insectwerende middelen en vliegendekens. Er bestaat ook een vaccin tegen het West Nijl virus. Of dit zinvol is voor jouw paard, kan je het beste bespreken met jouw dierenarts.

Een uitvergroting van het West Nijl virus

 

Meer informatie vind je hier.