Advertentie
  • Redactie
  • 12 maart 2019 - 11:10

Vogeltrek, van bescheiden tripje tot en met wereldreis

Al meer dan honderd jaar worden er vogels gevangen in Nederland om ze te voorzien van een metalen ring. Daarmee worden gegevens verzameld over (veranderende) trek, reproductie en overleving van Nederlandse vogels. De ruim 15 miljoen gegevens die in de loop der jaren zijn verzameld worden gebruikt voor onderzoek, beleid en bescherming.

Nederlandse vogels in alle werelddelen

Er zijn meldingen binnengekomen van in Nederland geringde vogels, die broeden in Canada, diep in Siberië of in China. Bijna alles wat we tegenwoordig weten over trekroutes, overwinteringsgebieden van trekkende vogels is te danken aan ringonderzoek. Bijzonder is bijvoorbeeld een Nederlandse zanglijster die in Argentinië opdook.

Vogeltrekatlas.nl

In deze online atlas is van alle in Nederland geringde of teruggemelde vogelsoorten de verspreiding aan de hand van ring- en terugmeldgegevens op kaarten te zien. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar vogels die tijdens hun reizen Nederland aandoen vandaan komen en naartoe gaan. Belangrijke informatie die laat zien met welke gebieden in de wereld via trekvogels met Nederland zijn verbonden, en hoe deze connecties in de loop der tijd zijn veranderd. Daarnaast is – aan de hand van ringgegevens – een indrukwekkende hoeveelheid statistiek bijeengebracht over aantallen, afstanden, leeftijden, maten en gewichten, en vindomstandigheden. Ook is het mogelijk de inhoud van de kaarten interactief samen te stellen in het doe-het-zelf gedeelte.

Dit is een screenshot van Vogeltrekatlas.nl waarop een overzicht van de koolmees in Nederland te zien is.

Lees ook:

Provincie Groningen investeert in ‘Buienradar voor vogels’