Advertentie
  • Redactie
  • 10 mei 2019 - 16:55

Veelgestelde vragen over hondenziekte Brucellose

Op 9 mei meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de besmettelijke hondenziekte Brucellose is geconstateerd bij in Nederland geboren honden. Dierenartsen ontvangen naar aanleiding van dit bericht veel vragen van onder andere verontrustte hondeneigenaren. Op deze pagina vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over Brucellose (infectie met de bacterie Brucella canis).

Veel gestelde vragen

1. Wat is Brucellose / Brucella canis

Brucellose (bij mensen Maltakoorts) is een infectieziekte bij zoogdieren die wordt veroorzaakt door brucella bacteriën. Brucella canis, één van de verschillende Brucella bacteriën, veroorzaakt Brucellose bij de hond.

2. Zijn er nog andere (soorten) Brucella bacteriën

Er zijn verschillende soorten Brucella bacteriën:

* Brucella abortus
* Brucella melitensis
* Brucella suis
* Brucella canis

Op de website van de RIVM vind je heldere uitleg over de verschillen tussen deze bacteriën.

3. Hoe kan een hond besmet raken met Brucellose

De Brucella bacterie kan onder honden verspreid worden via lichaamsvocht, waarbij de grootste hoeveelheid bacteriën vrij kunnen komen bij geslachtsgemeenschap (dekking), vruchtwater (abortus, placenta). In mindere mate komt de bacterie vrij via urine, sperma, vaginale uitscheiding (tijdens loopsheid), ontlasting, moedermelk, speeksel  en wondvocht. Besmetting kan alleen plaatsvinden als de bacterie via het slijmvlies of beschadigde huid wordt opgenomen.

4. Hoe groot is de kans dat een hond besmet raakt met Brucellose via de verschillende besmettingsvormen

Een pup van een besmette moeder hond heeft grote kans op besmetting via moedermelk.
Bij dekking is de kans dat besmetting wordt overgedragen eveneens groot.
Bij  alle  vormen van besmetting is de kans van besmetting afhankelijk van:

* Hoeveelheid aanwezige bacteriën waarmee de hond in aanraking komt.
* Hoe lang de hond met deze bacteriën in aanraking komt.
* Afweer van de hond.

Het is niet met zekerheid vast te stellen hoe groot de kans precies is, daar dit nog niet eerder wetenschappelijk is onderzocht.

5. Wat zijn de symptomen bij een hond besmet met Brucellose

Het kan lange tijd duren tot er zichtbare symptomen bij de hond zijn. Brucella canis kan bij de hond leiden tot miskraam (meestal in de zevende tot negende week van de zwangerschap) gevolgd door een vaginale uitvloeiing van een aantal weken of dood geboren puppy’s.
De bacterie heeft vooral een impact op de geslachtsorganen en de wervelkolom.
Bij een reu kan het leiden tot:

* oedeem aan het scrotum (balzak)
* huidontsteking door veelvuldig likken
* ontsteking van prostaat, bijbal of testikels (problemen en pijn, bijvoorbeeld met plassen / poepen)
* sperma-afwijkingen / onvruchtbaarheid

De infectie kan bij honden ook leiden tot een zeer pijnlijke ontsteking van één of meer wervels of tussenwervelschijven (discospondylitis). Deze ontsteking geeft de hond rug- en nekpijn en/of kreupelheid.

6. Hoe herken ik zelf de symptomen van Brucellose bij mijn hond

De bacterie verspreid zich in één tot vier weken in de bloedbaan waarna niet altijd direct klachten zichtbaar zijn. De eerste symptomen komen ook bij andere aandoeningen of ziekten voor, waardoor men niet direct alert is op Brucellose. De bacterie veroorzaakt problemen in de voortplanting bij teven zoals: onvruchtbaarheid, miskraam of doodgeboren puppy’s. Bij reuen komen klachten aan de voortplantingsorganen voor zoals hierboven beschreven. Bij zowel teven als reuen geven ontstekingen aan wervels en tussenwervelschijven pijnklachten (in toenemende mate). Ook een ontsteking op andere plekken kan (zeer) pijnlijk zijn. Vraag je dierenarts om advies bij het constateren van klachten, veranderingen in gedrag (bij moeizame ontlasting en plassen en bij pijn).

7. Hoe kan een dierenarts vaststellen of mijn hond Brucellose heeft

Als uw dierenarts uw hond verdenkt van Brucellose kan hij/zij bloed opsturen naar een speciaal laboratorium en dit laten onderzoeken op antistoffen tegen de bacterie. Als blijkt dat uw hond antistoffen tegen de bacterie heeft dan is de dierenarts verplicht om dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

8. Hoe verloopt de infectie bij de hond en worden de klachten erger na verloop van tijd

Tussen de eerste en vierde week na besmetting kunnen de eerste symptomen optreden. Niet alle klachten zijn meteen zichtbaar. Als de infectie (brucellose) niet behandeld wordt, nemen de bovengenoemde klachten (ontstekingen en bijbehorende klachten en symptomen) toe. Dit kan voor de hond extreem pijnlijk zijn.

9. Is Brucellose dodelijk voor mijn hond

De hond gaat niet dood door Brucella canis, maar kan enorm lijden onder de klachten die het veroorzaakt.

10. Kun je je hond vaccineren of inenten tegen Brucellose

Er bestaan geen vaccinaties die honden beschermen tegen de Brucella canis bacterie.

11. Is Brucellose bij mijn hond te behandelen

Bij een vroegtijdige herkenning/diagnose kunnen de klachten die Brucella canis oplevert behandeld worden met antibiotica, waardoor de klachten zeer waarschijnlijk zullen afnemen. De bacterie verlaat het lichaam echter niet, waardoor de hond drager blijft van de bacterie. Bij een verzwakte weerstand (door andere ziekten, infecties en/of ouderdom) kan de Brucella canis weer actief worden, waarna de ziekte opnieuw oplaait. Doordat de hond ook na behandeling de bacterie bij zich draagt, zal er altijd kans op besmetting en verspreiding zijn.

12. Hoe kan ik besmetting van andere honden voorkomen als mijn hond besmet is

Het laten castreren of steriliseren van de hond zorgt ervoor dat een verspreiding van de bacterie via dekking wordt voorkomen. De hond blijft echter drager en kan nog wel de bacterie verspreiden.

13. Als de bacterie ook via de urine en ontlasting wordt uitgescheiden, kan mijn hond dan tijdens het uitlaten besmet raken

De kans hierop is gering, maar in principe wel aanwezig.
Na het uitscheiden van de bacterie (Brucella canis) via urine of ontlasting, kan de bacterie nog tot zes maanden overleven in het milieu.  Je hond kan pas besmet raken als de bacterie in contact kan komen met slijmvlies of beschadigde huid. Dat betekent, als je hond via ogen, mond, neus enz. de bacterie binnen krijgt. De bacterie verspreidt zich niet via de lucht.

14. Heeft elke hond uit een endemisch land de bacterie bij zich

De Brucella canis bacterie is vastgesteld bij honden uit diverse landen in Oost Europa, Azie, Midden- en Zuid Amerika. Nederland was sinds 1999 tot kort geleden officieel vrij verklaard van Brucellose. Het is daarom niet raadzaam om honden uit andere landen (die niet officieel vrij verklaard zijn van Brucellose) te importeren om risico’s te voorkomen.

15. Mijn hond komt uit het buitenland en is daar getest (en/of behandeld). Dan kan mijn hond toch geen Brucellose hebben of verspreiden

Een hond uit een ander land welke behandeld is voor Brucellose, is alsnog voor de rest van zijn/haar leven drager van deze besmettelijke bacterie. Door een op het oog gezonde hond uit het buitenland naar Nederland te halen, loop je het risico om schadelijke bacteriën het land in te brengen die een gevaar opleveren voor dier en mens. Ook bij honden met een negatieve test, is besmetting niet voor 100% zeker uitgesloten.

16. Is euthanasie noodzakelijk als mijn hond Brucellose heeft

Er is geen wet die voorschrijft dat een hond met Brucellose geëuthanaseerd moet worden. De keuze is daarom aan de eigenaar van de hond. Wel zal de betrokken dierenarts  en de NVWA de eigenaar van de hond wijzen op de risico’s. Wees je bewust van deze risico’s en vermijd besmetting.

17. Kan ik zelf ook besmet raken met Brucellose

Ook mensen kunnen in principe besmet worden met de Brucella canis bacterie, echter de kans daarop is niet groot. In Nederland zelf is dat niet eerder aangetoond. In alle tot nog toe bekende gevallen van mensen met Brucellose, was deze bacterie opgelopen in het buitenland. Lees op de website van de RIVM meer hierover.

18. Hoe vind besmetting voor mensen plaats

In geboortemateriaal, zoals vruchtwater of een foetus, van een besmette hond kan de bacterie zitten. Ook in urine, ontlasting of speeksel (en wondvocht) van honden kan Brucella canis bacterie voorkomen. Ook voor mensen geldt dat de bacterie enkel via de cellen in slijmvliezen of via beschadigde huid het lichaam in kan komen.

19. Hoe groot is de kans dat een mens besmet raakt

In exacte cijfers is dat niet uit te drukken, maar de kans is zeer klein. In Nederland is een besmetting met Brucella canis  niet voorgekomen, enkele gevallen per jaar betreft personen die besmet zijn in het buitenland.

20. Hoe kan ik voor mijzelf besmetting voorkomen

Door een goede hygiëne toe te passen kun je besmetting voorkomen. Het RIVM adviseert om contact op te nemen met de huisarts als je contact hebt (gehad) met geboortemateriaal of lichaamsvloeistoffen, zoals urine of speeksel van een hond met aangetoonde Brucella canis.
Doe dit zeker als je last krijgt van aanhoudende koorts met klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten of gewrichtsklachten.

21. Welke symptomen geeft Brucella canis bij mensen

Symptomen die kunnen voorkomen als een mens besmet raakt met Brucella canis zijn: aanhoudende koorts met klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten of gewrichtsklachten.

22. Is Brucella canis bij mensen goed behandelbaar

Bij mensen is Brucellose door Brucella canis goed behandelbaar met antibiotica. De infectie leidt bij mensen veelal slechts tot milde klachten. Klachten zoals ontstekingen aan gewrichten, zaadballen, blaas, nier, long, hartkleppen of hersenvliezen komen vooral voor bij besmetting Brucella melitensis of Brucella abortus.

23. Kan een mens met Brucellose ook andere mensen (of dieren) besmetten

Een besmetting van mens op dier is nooit eerder vastgesteld.
Gevallen van besmetting van mens op mens  zijn onbekend.

24. Waar kan ik meer informatie vinden

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.