• Margriet Nijenhuis
  • Redacteur
  • 6 juni 2018 - 15:28

Tip van de (chip)maand: chip je kat!

Ruim 60.000 katten werden vorig jaar aangemeld bij Amivedi. Dit is een organisatie die meewerkt om vermiste dieren weer te herenigen met hun baasjes. Ruim 70 procent van de vermiste katten werden uiteindelijk teruggevonden, maar van de gevonden katten werd bij slechts drie van de tien een eigenaar gevonden. Dit lage aantal kan eenvoudig verhoogd worden. Laat jouw kat chippen en registreren!

Niet verplicht, wel verstandig

Bij honden is het chippen en registreren al enkele jaren verplicht. Hierdoor is het terugvinden van de eigenaren makkelijker als een hond wordt gevonden. Dan moet de huidige eigenaar wel correct geregistreerd staan.

Voor katten is het chippen (nog) niet verplicht, maar zeker wel verstandig. Ook uit de registratie bij Amivedi blijkt dat de zoektocht vaker slaagt wanneer het dier gechipt is. Voor een paar tientjes kan je bij je dierenarts jouw kat laten chippen. Mocht jouw kat dan ergens gevonden worden, dan kan bijvoorbeeld de dierenambulance, het asiel of de dierenarts snel en makkelijk de eigenaar achterhalen. En iedereen hoopt dat het hun kat nooit zal overkomen, maar mocht het dier zwaargewond of overleden zijn na een aanrijding, ook dan kan de eigenaar op de hoogte worden gebracht.

 

Ook registreren!

Denk na het chippen ook vooral aan de registratie (zoals gezegd is dit voor honden al verplicht.) Het chipnummer van jouw dier moet namelijk wel gekoppeld zijn aan jouw gegevens. Als eigenaar kan je die zelf doorgeven bij één van de databanken in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld bij Stichting Nederlandse Databank GezelschapsdierenHuisdier-registratie.nl of via de Raad van Beheer (voor honden). Is jouw huisdier gechipt en geregistreerd, dan kan je ook via de website chipnummer.nl met het chipnummer van je huisdier controleren of alle gegevens nog kloppen en waar deze staan geregistreerd.

Huisdier vermist/gevonden

Heb je een huisdier gevonden of ben je jouw huisdier kwijt, dan kan je dit aangeven bij Amivedi. Dit kan via een van hun meldpunten, of via het digitale formulier op hun website.

Op de website van Amivedi staan ook verschillende succesverhalen. Hieruit blijkt weer: chip je huisdier, hou bij vermissing de website van Amivedi in de gaten en geef vooral de moed niet op. Sommige dieren staan binnen enkele dagen weer op de stoep, anderen kunnen een zwerversbestaan maanden of zelfs jaren lang volhouden.

Wil je meer weten over het chippen van jouw kat? Neem dan contact op met jouw dierenarts.