‘Superbacte­rie’ ontdekt die tegen alle soorten antibiotica kan

De uitvinding van penicilline in 1924 door de Engelse dokter Fleming en de eerste brede toepassingen ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog was een doorbraak in de mogelijkheid om met antibiotica / medicijnen mensen en dieren te genezen en of te beschermen tegen infecties.

Nu bijna 100 jaar verder botsen we in de wereld steeds harder tegen de grenzen van het gebruik van antibiotica. Bepaalde soorten bacteriën die bestreden moeten worden zijn steeds beter in staat zich te verweren. Het resultaat: sommige ziekten en besmettingen worden steeds lastiger te bestrijden.

Naast onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen is het terugdringen van (overbodig) medicijnengebruik bij de behandeling van dieren in Nederland inmiddels standaard gebruik. Daarmee kopen we tijd en houden we onze dieren gezonder. Dierenartsen zijn daarom volop bezig bewust met medicijnen om te gaan en werken daarmee aan goede effectieve zorg voor onze dieren. Afgelopen jaren is het gebruik van antibiotica teruggebracht met meer dan 60%.