Advertentie

Spoed met een benauwde kat

Donderdag loop ik buiten als mijn telefoon gaat. Een autoloze vriendin vraagt of ik haar met de kat naar de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren bij Diergeneeskunde wil brengen, want ze vertrouwt het niet. De dag ervoor, toen de luchtvochtigheid 80% was, heeft hij een onrustige nacht gehad. Ze was tot drie uur in de weer met hem. En hoewel het vanochtend beter leek te gaan, is hij nu zo suf dat ze naar de dierenarts wil.

Benauwde kat

Rond acht uur ’s avonds meldden we ons aan bij de kliniek. Het duurt even voor de deur opengaat en dan staan we in de grote hal met weinig activiteit. De balie is donker, maar in de verte gloort licht. We moeten helemaal naar achteren lopen. De komst van Paco is aangekondigd, dus we worden verwacht. De assistent verwelkomt ons met: “Ha, is dat de benauwde kat? Ik zal hem meteen meenemen naar de zuurstofkooi.” En weg is Paco. We wachten op wat er komen gaat.

Last van astma

Ruim een half uur later worden we naar een spreekkamer meegenomen, zonder Paco, en daar kan mijn vriendin vertellen wat er aan de hand is. Dat Paco astma heeft, dat hij daar prednison voor krijgt, dagelijks. Dat hij het dinsdag zo benauwd had. Ze laat een filmpje op haar iPhone zien waarop Paco ‘blaft’ en plat op de grond ligt. Ze had hem zelf extra prednison gegeven en uiteindelijk ging het daarna beter. Maar vandaag was hij heel suf toen ze uit haar werk kwam. En het lukte niet het tabletje prednison naar binnen te krijgen. Hij wilde niet eten. Later had Paco zelfs wat gebraakt, dus toch maar naar de kliniek …

Terug naar de wachtruimte

De coassistent Diergeneeskunde noteert het in de pc. De basisvragen over ‘Wat krijgt hij te eten?’, ‘Drinkt hij veel of weinig?’ en ‘Wat voor ontlasting en urine komen eruit?’ zijn lastig te beantwoorden: Paco is graag buiten, eet ook weleens een brokje bij de buren en drinkt liever regen- en vijverwater dan kraanwater. Vragen over de medicijnen en een ontwormkuur zijn gemakkelijker te beantwoorden. Sinds half juli is er een ‘terrorkitten’ in huis en toen is Paco ook meteen nog eens ontwormd.

Nadat alles is genoteerd, worden we weer teruggestuurd naar de wachtruimte. De student gaat overleggen met de dierenarts. Als Paco uit de zuurstofkooi komt, zal hij worden onderzocht en mijn vriendin wil daar graag bij zijn.

Eind goed, al goed

Dan opeens wordt Paco weer bij ons gebracht. Hij is al onderzocht en de diagnose is voorzichtig optimistisch: “Paco heeft koorts, heeft een gevoelige buik en voelt zich waarschijnlijk algeheel niet lekker.” Hij krijgt een spuitje tegen de misselijkheid, zodat dat medicijn in elk geval binnenblijft.

Morgenochtend als hij nog ziek is, moet hij dan wat vloeibaar medicijn krijgen. Daarna kan hij ook zijn prednison-tablet waarschijnlijk weer krijgen. Wel moet de buurvrouw opletten of hij diarree krijgt, dan moet ze snel haar eigen dierenarts inschakelen. De spoedkliniek zal zorgen, dat die dan ook alle informatie heeft.

Vol goede moed gaan we tegen tienen weer naar huis. En de volgende ochtend is Paco alweer stukken beter!

Goed om te weten

Waar gaat je dierenarts naar vragen?
De dierenarts zal vragen stellen over de klachten, eten en drinken, poepen en plassen, gewichtstoename of -afname, vaccinaties en ontworming, ander gedrag et cetera. Deze vragen lijken soms onbelangrijk, maar kunnen ontzettend veel informatie geven bij een ziek dier. Het is daarom belangrijk dat deze vragen zorgvuldig beantwoord worden.

Wanneer is iets spoed?
Spoed is alles dat direct actie nodig heeft, omdat het dier anders zal overlijden of er ernstige complicaties kunnen optreden: bijvoorbeeld een slagaderlijke bloeding, ernstige benauwdheid, niet kunnen plassen, geboorteproblemen, ernstig braken of ernstige diarree met bloed, aanrijding, steekwonden et cetera.

Hoe kun je zien of je dier koorts heeft?
Als een dier koorts heeft kan hij sloom worden en minder eetlust hebben. Of er echt sprake van koorts is, kan alleen betrouwbaar met een thermometer worden gemeten.

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.