Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 11 mei 2019 - 11:18

Speel goed

Er zijn honden die het liefst de hele dag op schoot zitten. Er zijn honden die niet vies mogen worden. Er zijn sullige honden die braaf naast je lopen tot ze een konijn zien, er dan als een haas achteraan gaan en nooit meer terug komen. Honden die in de deuropening omdraaien als het regent, honden die willen vechten, honden die willen rennen, honden die willen hoeden, graven, zwemmen, springen en honden die willen eten.

"Sommige honden willen het liefst dat je dingen weggooit, die zij dan opvangen. Dat gaat soms mis."

Er zijn ook honden die het liefst de hele dag spelen. Vooral doen! Elke hond heeft zijn favoriete speelgoed. De een speelt het liefst met een stoffen knuffel, de ander met een piepbeestje, een riem, frisbee, steen, tennisbal of stok. Speelgoed dat kapot kan gaan, verdwijnt nog wel eens richting de maag. Het is dan verstandig om de dierenarts te bellen voordat het speelgoed de boel daarbinnen beschadigd. Stenen en tennisballen laten de tanden slijten. Sommige honden willen het liefst dat je dingen weggooit, die zij dan opvangen. Dat gaat soms mis.

Een keer zag ik een herder met een intacte tennisbal in de keel. Hij kon er net, met moeite nog langs ademen. Het was een zeldzaamheid. Wat vaker voorkomt is stoktrauma: honden die de stok uit de lucht vangen, waarbij de stok te ver doorschiet. Als bij een zwaardslikker die een foutje maakt. De keelamandelen, huig, keel of slokdarm worden beschadigd. Bij het verwijderen van de grote splinter, blijven soms kleine splinters zitten. Een spoedoperatie door een ervaren chirurg is aan te raden.

Spelen is gezond. Spelen is goed. Vooral doen. Maar investeer wel in goed speelgoed om onnodige dierenartskosten te voorkomen.

 

Tip van de redactie:

Lees meer over spelen met en speelgoed voor je hond op de website van de LICG.