Advertentie
  • Redactie
  • 11 oktober 2018 - 14:16

Mag je een schildpad als huisdier houden?

Veel mensen hebben ze, in hun jeugd, in huis gehad. Kleine schildpadjes die in een aquarium rustig rond peddelden en af en toe bijkwamen op een stuk steen. Een schildpad als huisdier houden in de tuin (meestal een Griekse landschildpad) mag onder bijzondere voorwaarden ook nog steeds. Of dat verstandig is, is een andere discussie maar in principe mag je die dieren houden. Zorg er dan wel goed voor, weet welke speciale behandeling ze nodig hebben en welk voer geschikt voor ze is (zie bijv. de site van het LICG).

Schildpad als huisdier houden

Schildpadden staan op de lijst van beschermde dieren. Vrije handel in die dieren is niet (meer) toegestaan, alleen bepaalde soorten, in gevangenschap gekweekte dieren, mogen nog aangeboden worden. Aan het houden ervan zijn dan bepaalde voorschriften verbonden. En dan nog geldt het adagium. Bezint eer ge begint. Ook schildpadden hebben recht op een goed leven.

In Spanje is deze week de overtreffende trap van fraude met schildpadden aangetroffen. Enkele duizenden schilpadden zijn in beslag genomen op een ‘ boerderij’ die de dieren illegaal kweekte en illegaal verkocht. Daar zullen veel dieren tussen hebben gezeten die niet als huisdier hun leven zullen eindigen. En er zaten veel dieren tussen die op de lijst van beschermde diersoorten staan. Twee goede redenen om niet met dit soort handelaren in zee te willen gaan.

Twijfel? Overleg met je dierenarts!

Blijf op het rechte pad: weet je niet of een dier op een verboden lijst staat, wil je weten wat wel goed is voor je dier, wil je weten of je goed voor een bepaald dier kunt zorgen? Vraag het je dierenarts, zoek informatie op www.LICG.nl . Vertrouw je de aanbieder van een dier niet, vermoed je illegale handel, meld het bij de NVWA.