Advertentie

Veelgestelde vragen over de reuzenteek (Hyalomma)

De op 13 juli gevonden teek in het Drentse Odoorn blijkt inderdaad een Hyalomma marginatum, ook wel reuzenteek, te zijn. Het is de tweede melding van dit jaar. Een week eerder werd er namelijk ook al een reuzenteek gevonden in de Achterhoek. We zetten een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot deze reuzenteek (huis)dieren voor je op een rij:

Hoe herken ik een reuzenteek?

  • Reuzenteken zijn groter dan de meeste andere teken.
  • De poten van volwassen reuzenteken zijn tweekleurig: de grondkleur is roodbruin, maar de gewrichten zijn meestal duidelijk lichter, waardoor de poten een geringde indruk maken
  • Het lijf van de reuzenteek is donker of roodbruin en heeft min of meer één kleur, tenzij de teek is volgezogen. De kopregio heeft ongeveer dezelfde kleur als de rest van het lijf
  • In niet-volgezogen toestand is het lichaam vaak sterk gegroefd
  • De loopsnelheid van de reuzenteek is relatief hoog: zo snel als een spin. Andere teken kruipen meer in het tempo van een lieveheersbeestje.

Het verschil tussen een Hyalommateek (Hyalomma marginatum) en een Schapenteek (Ixodes ricinus):

Bovenaan de Hyalommateek, onderin de Schapenteek

(Bron RIVM)

Welke ziektes kan de teek overdragen op mijn huisdier?

Voor zover nu bekend vormt de teek vooral een risico bij mensen en paarden.

Piroplasmose

Voor paardenhouders is het belangrijk om te weten dat ook reuzenteken parasieten bij zich kunnen dragen waar paarden Piroplasmose van kunnen krijgen. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt de volgende symptomen:

“Bij acute gevallen is sprake van hoge koorts (hoger dan 40 graden Celsius), benauwdheid, ernstige bloedarmoede, geelzucht, bloed in de urine, rode slijmvliezen en soms lichte koliek. In minder acute gevallen komen, naast de eerder genoemde symptomen, vaak ook gewichtsverlies en wisselende periodes met koorts voor. De kleur van de oog- en mondslijmvliezen kan variëren van lichtroze tot helgeel. In de chronische fase zijn er geen specifieke symptomen maar hebben de paarden vage klachten zoals een gebrekkige eetlust, slecht presteren en verlies van spiermassa.”

Heb je vermoeden van Piroplasmose of twijfel je aan de gezondheid van jouw paard na een tekenbeet? Neem dan contact op met de dierenarts!

Hoe kan ik mijn dier beschermen?

Controleer dieren die in het gras of in de bosjes hebben gelopen op teken. Verwijderen kan het beste gedaan worden met een tekenkaart of tekenhaak.

Voor honden en katten zijn er geregistreerde middelen op de markt om tekenbeten tegen te gaan. Voor paarden zijn die er niet!

Helpen anti-tekenmiddelen tegen de reuzenteek?

Voor de geregistreerde anti-tekenmiddelen voor honden en katten geven producenten aan dat er geen reden is om te aan te nemen dat de middelen niet werken tegen deze reuzenteek. De teek heeft daarnaast een voorkeur voor hoefdieren en niet voor kleine huisdieren of mensen.

Wat moet ik doen als ik denk dat het gaat om de reuzenteek?

  • Maak een of meerdere duidelijke foto’s van de teek waarop ook de poten goed te zien zijn.
  • Bewaar hem in een potje op kamertemperatuur. Als het kan graag levend.
  • Noteer de plek waar je de teek hebt gevonden en de datum waarop je hem gevonden hebt.
  • Meld de teek bij de NVWA via het daarvoor bedoelde formulier. Dit is het Meldingen- en klachtenformulier van de NVWA.
  • Als er na het beoordelen van de foto het vermoeden ontstaat dat het gaat om de Hyalommateek, kan het zijn dat de NVWA de teek graag zou komen halen of ze kunnen je vragen de teek op te sturen.