Advertentie

Risico’s rauw vlees voeren aan hond of kat

De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af. Er zijn duidelijk risico’s verbonden aan het voeren van rauwe vleesvoeding, terwijl het bewijs voor de vermeende voordelen twijfelachtig is.

Met rauwe vleesvoeding bestaat de kans dat er parasieten en bacteriën worden overgebracht via de diervoeding. Daardoor stijgt de kans op infecties bij het dier en de mens. Uit eerder onderzoek bleek de bacterie Brucella suis in rauw hondenvoer voor te komen: gevaarlijk voor mens én dier. Onderzoek uit januari 2018 toont aan dat ook in rauw vlees uit Nederland  schadelijke bacteriën en parasieten bevat.

Risico’s rauw vlees


Een besmetting kan optreden na direct contact met de rauwe vleesvoeding. Maar ook door contact met de voederbakken – waaruit het huisdier heeft gegeten – en contact met het huisdier zelf. Direct contact met het huisdier, door bijvoorbeeld het laten likken in het gezicht, is dan een potentiële infectieroute. Mensen en dieren waarvan de afweer niet optimaal is, lopen een grotere kans om ziek te worden.

Is rauw vlees gezonder?

Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe vleesvoeding gezonder zou zijn dan commercieel verkrijgbare complete blik- of droogvoeding. Uit onderzoek blijkt wel dat rauwe vleesvoeding alleen zelden tot nooit een compleet palet aan voedingsstoffen biedt.

Dit zorgt voor twee risico’s voor de gezondheid van honden en katten: een teveel aan bepaalde voedingsstoffen en een tekort aan andere voedingsstoffen. Vooral jonge dieren in de groei kunnen hier de dupe van zijn, want ongebalanceerde diervoeding kan leiden tot groeistoornissen met blijvende problemen aan het skelet en de gewrichten.

Voorkomen is beter dan genezen

Hygiëne is het toverwoord als het gaat om het voorkomen van de risico’s op besmetting. Hygiëne rond het bereiden en bewaren van het vlees en hygiëne rond het reinigen van de gebruikte materialen en de plek waar de dieren eten. Als het rauw vlees voldoende wordt verhit, kan het dieren niet meer besmetten.

Vraag het je dierenarts

Overweeg je als eigenaar je huisdier rauwe vleesvoeding te geven? Vraag dan je dierenarts om advies. Dierenartsen kunnen goed uitleggen welke risico’s er kleven aan het voeren van rauwe vleesvoeding en waar je als eigenaar op moet letten.

Uitzending Radar

Verschillende dieren eten vlees en het beeld bestaat bij sommige eigenaren dat honden en katten uitsluitend op rauw vlees dieet kunnen leven. Aan het eten daarvan zijn echter ook zekere risico’s verbonden. Dit kwam ter sprake bij een uitzending van Radar op 3 september 2018. Het is het 3e item van de uitzending. Dierenarts en onderzoeker van de Universiteit Utrecht RJ Corbee geeft als deskundige commentaar bij de beelden en informatie.

Lees ook: Wat doet een specialist veterinaire diervoeding?

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.