Rat als huisdier

Veel mensen moeten er niet aan denken, maar anderen snappen het wel, ratten zijn erg leuke huisdieren!
Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Je kunt ze ook trucjes leren. Bijvoorbeeld om op je nek te gaan zitten als je rondloopt in huis.

Het is voor ratten beter om ze niet alleen te houden en juist omdat het zulke slimme dieren zijn, hebben ze veel uitdaging nodig. Dit betekent een ruim hok met veel kooiverrijking. Denk hierbij aan goed knaagmateriaal, verstopplekjes en een looprad. Ook kun je met ze spelen om ze uit te dagen.

Een leuke manier van je ratten bezig houden, is het verstoppen van voedsel, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een speciale rattenpuzzel of iets wat je zelf hebt gemaakt. Als basis adviseren we om rattenvoer te geven, daarnaast kun je ze met van alles en nog wat verwennen. Ratten zijn namelijk alleseters. Let wel op met sla en koolsoorten. En net als mensen worden ze dik van teveel eten en van veel suikers.

Voor meer informatie over de verzorging van ratjes verwijzen we je graag door naar de website van het LICG.

Ratten worden gemiddeld twee jaar oud. De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn ademhalingsziekten, gezwellen en huidproblemen. Als je vermoedt dat je rat ziek is, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Ratten kunnen soms drager zijn van bepaalde zoönosen, ziekten die ook besmettelijk en gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: leptospirose en Seoulvirus. Vaak merk je aan je rat niets, maar ze kunnen deze ziektes wel op jou of je gezinsleden overdragen. Het is dan ook belangrijk dat als je ziek wordt, je aan jouw huisarts vertelt dat je huisdieren, en in dit geval ratten hebt. Overleg ook altijd even met je dierenarts als je vermoedt dat je ziek bent geworden van jouw rat.

 

Wilde ratten

Naast tamme ratten kun je ook ziek worden van wilde ratten, ratten die in en om het huis of in de buurt van zwemplassen wonen.
Heb je wilde ratten in huis, zorg dan zo snel mogelijk voor bestrijding van deze ratten! Meer informatie over de bestrijding vind je hier.
Heb je ratten of muizen in huis (gehad) dan horen we het graag!
Vul je de enquête in?

 

 

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.