Advertentie

Paardentransport makkelijker tussen Benelux en Frankrijk

Om het transport van paarden makkelijker te maken tussen Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, hebben deze landen hierover afspraken gemaakt. Dit meldt de Sectorraad Paarden op hun website.

Voor de Benelux bestond deze afspraak al maar per 1 juni 2017 komt Frankrijk erbij. Hierdoor wordt het voor paardeneigenaren bijvoorbeeld makkelijker om mee te doen aan wedstrijden en keuringen over de eigen landsgrenzen. In zo’n geval is er geen gezondheidscertificaat en TRACES-melding namelijk niet meer nodig. Wanneer je een paard verkoopt of wanneer het bestemd is voor de slacht is dit nog wel nodig.

Geldigheid

Op de website van Sectorraad Paarden wordt gemeld:

“Paardachtigen die vanaf 1 juni 2017 tussen de Benelux en Frankrijk worden vervoerd hoeven niet meer vergezeld te gaan met een gezondheidscertificaat indien de dieren:

  • Terugkeren naar hun land van vertrek als het transport beëindigd is;
  • Voor sportieve of recreatieve doeleinden worden bereden of geleid (of daartoe bestemd zijn), bijvoorbeeld wedstrijden;
  • Deelnemen aan culturele manifestaties, zoals keuringen;
  • Worden geweid of voor werkzaamheden zijn bestemd, voor een maximale duur van 90 dagen;
  • Worden vervoerd voor een diergeneeskundig motief, bijvoorbeeld naar een dierartsenpraktijk (met inbegrip van handelingen gericht op de voortplanting).”

Lees ook: Paspoort hoort bij je paard