Advertentie

Paspoort hoort bij je paard

Paarden, pony’s, ezels en zelfs zebra’s hebben, net als elk mens, een geldig paspoort nodig. En net als bij mensen moet je jouw paard kunnen identificeren wanneer hiernaar wordt gevraagd.

Daarom moet het paspoort altijd bij het paard in de buurt zijn. Dus als je op pad gaat met je paard in de trailer dan moet het paspoort mee. Ook als je paard op bijvoorbeeld een pensionstal of manege staat, dan moet je je paspoort daar achterlaten.

Geldig paardenpaspoort

Alle paarden die ouder zijn dan 6 maanden moeten dus een paardenpaspoort maar ook een chip hebben. Paarden met een paspoort dat is uitgegeven voor 1 juli 2009, mogen in plaats van een chip ook een DNA-profiel of een ingetekende schets hebben. Heeft jouw paard dit niet, dan ben je in overtreding.

Houder of eigenaar

Als je een paard vervoert of op stal hebt staan, dan ben jij de houder. Ook als je niet de eigenaar bent van het paard. Het paardenpaspoort is dan ook geen eigendomsbewijs maar een registratiebewijs.

Als houder moet je altijd het paspoort kunnen laten zien wanneer daar door officiële instanties om gevraagd wordt. Zoals door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij komen inspecties uitvoeren op maneges, pensionstallen, fokkerijen en opfok-, handel- en trainingsstallen. Kan je als houder geen geldig paspoort laten zien, dan kan je daarvoor een flinke boete krijgen.

Medische behandelingen

Sinds 2004 staat er in het paardenpaspoort een hoofdstuk medische behandelingen. Want hoewel de meeste paardenliefhebbers er niet aan moeten denken, kan je een paard aanbieden voor de slacht.

Door sommige medicijnen kan het zo zijn dat het niet meer geschikt is om door mensen gegeten te worden. Daarom noteert de dierenarts in het paspoort welke medicijnen het paard heeft gehad die ervoor zorgen dat het tijdelijk of helemaal ongeschikt maakt voor menselijke consumptie. Ook laat de dierenarts dit weten aan de paspoort uitgevende instantie, zoals het stamboek waar je paard bij hoort.

Meer informatie over paspoorten vind je ook op de website van de NVWA. Of neem contact op met je dierenarts!

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.