Advertentie
  • Tjerk Bosje
  • Specialist interne geneeskunde gezelschapsdieren
  • 27 april 2019 - 11:18

Op tafel

Mijn katten hebben de nare gewoonte om op tafel te springen. Het aanrecht laten ze met rust, mits opgeruimd, maar op mijn witte tafel staan dagelijks zwarte kattenpoten. Ik heb geprobeerd ze dit af te leren, maar hun vasthoudendheid is groter dan de mijne. Ze blijven op gepast afstand als ik zit te eten, maar likken als ze de kans krijgen de restjes koffie uit mijn kopje. Irritant en onhygi├źnisch.

"Ook verjaardagstaarten, traktaties, toastjes, stukje worst en blokjes kaas verdwijnen regelmatig terwijl alleen de hond in de kamer is."

Ik ben niet de enige met dit probleem. Regelmatig zien wij dieren die dingen eten die niet des honds of des kats zijn. Mijn ouders hadden een kat die keurig, legaal, op de kruk naast de tafel zat te wachten tot hij het bakje met vla mocht schoon likken. Ik onderzocht ook een (Spaanse) kat die graag olijven at. Ook verjaardagstaarten, traktaties, toastjes, stukje worst en blokjes kaas verdwijnen regelmatig terwijl alleen de hond in de kamer is. Berucht zijn ook de honden die cocktailprikkers of sat├ęprikkers eten, reden om met spoed de dierenarts te bellen. Ook berucht zijn giftige hoeveelheden chocolade. Ook zag ik eens een hond die een gloeiend hete kipfilet had doorgeslikt die uit een pan was gevallen. Hij verbrande zijn slokdarm, die daarna vernauwde tot formaat rietje.

Niet alleen mijn katten zijn dierlijk ongehoorzaam. Lang geleden stond ook mijn volwassen Boxer op tafel met een pond kaas in zijn mond. Ik begrijp dat je soms bent afgeleid en dat dieren soms iets doen wat ze niet mogen. Ik begrijp dat die eigenaren ook balen als ze met spoed naar de dierenarts moeten. Het is niet anders.