Advertentie
  • Ronald Jan Corbee
  • Specialist Veterinaire Diervoeding
  • 16 februari 2017 - 16:38

Onderzoek naar overgewicht bij huisdieren

Ronald Jan Corbee is specialist Veterinaire Diervoeding die werkt bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht hoeveel dieren die op honden- of kattenshows werden getoond, te zwaar waren.

Op zo’n show zouden dieren in ideale conditie moeten rondlopen. Verrassend genoeg bleek van de bijna 1400 honden er ruim 18 procent te zwaar. 1 procent voldeed zelfs aan de criteria voor zwaar overgewicht: obesitas.

De gevolgen van overgewicht

Er werd ook naar katten gekeken. Van de bijna 270 katten was zo’n 45 procent volgens de criteria te zwaar, en had 4,5 procent obesitas. De onderzoeker vond daarbij wel duidelijke verschillen tussen rassen. “We zijn als Nederlanders overgewicht bij honden en katten als normaal gaan zien, of zelfs als schoonheidsideaal,” waarschuwt Ronald Jan. “Keurmeesters en fokkers moeten meer worden geïnformeerd over de gevolgen van overgewicht bij gezelschapsdieren.”

Aandoening aan gewrichten

Een ander onderzoek van Ronald Jan richtte zich op katten met een aandoening aan hun gewrichten die osteoarthrose heet. “De symptomen bij katten zijn niet heel duidelijk,” vertelt Ronald Jan. “Ze slapen meer, hebben minder interactie met de eigenaar, en verzorgen hun vacht bijvoorbeeld minder goed.”

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van osteoarthrose. “Uit eerder onderzoek was al bekend dat kreupele honden beter gaan lopen als ze afvallen,” aldus Ronald Jan. “Maar ze gaan ook beter lopen als ze omega 3-vetzuren krijgen. Onze vraag was of dit ook voor katten opgaat.”

Onderzoek osteoarthrose

In het onderzoek werden 21 katten met osteoarthrose in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg bij het voer extra visolie met omega 3-vetzuren, de andere groep kreeg een plantaardige olie. Pas na het bestuderen van de resultaten wisten de onderzoekers welke katten welke olie kregen in welke periode. Na tien weken werd dat omgedraaid en kreeg de eerste groep de plantaardige olie, en de tweede de visolie.

Ronald Jan: “De zieke katten gingen tijdens de periode waarin ze visolie kregen meer springen, en liepen minder stijf. Verder was er een trend dat ze meer met andere dieren gingen spelen, beter konden traplopen en aanhankelijker werden in vergelijking met katten die plantaardige olie kregen.”

Kijk voor praktische informatie over overgewicht bij huisdieren op de website van het LICG.

Lees ook: Wat doet een specialist veterinaire diervoeding?

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.