Advertentie

Nieuwe registratieregels voor honden

Is jouw hond al gechipt en geregistreerd? In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. De registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 komen hier regels bij.

 

Waarom nieuwe regels?

De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Niet alle honden komen van goede fokkers. Een groot deel van de handel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen. En er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig. Zodat we dingen kunnen voorkomen als:

 • pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;
 • vervoer van honden onder slechte omstandigheden;
 • zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen;
 • besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat);
 • het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten.

De nieuwe registratieregels voor honden

In dit filmpje leggen wij je de nieuwe registratieregels voor honden uit.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/dieren-houden/identificatie-en-registratie-dieren/honden

Informatie voor als je een hond wilt kopen

Hoe het nu is:

 • Als koper mag je alleen een hond kopen met een chip en registratie.
 • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen databank.
 • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan de databank. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Hoe het wordt vanaf 1 november 2021:

 • Koop alleen een hond met een chip, registratie én een officieel EU-dierenpaspoort.
 • Hondenkopers registreren de hond op naam bij een aangewezen portaal.
 • Wijzigingen geeft de nieuwe houder allemaal door aan het portaal. Denk aan adreswijzigingen, vermissing, export of het overlijden van de hond.

Wat zijn aangewezen portalen?

Bij een portaal registreer je je hond. Je kunt ook andere huisdieren inschrijven, maar alleen voor honden is dit verplicht. Wij hebben daarom meerdere portalen aangewezen waar hondenhouders terecht kunnen. Om dierenwelzijn te verbeteren werken we met veel organisaties samen. Ook de portalen die wij hebben aangewezen doen hier actief aan mee.

Met de portalen hebben wij afspraken gemaakt. Elk portaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gegevens veilig zijn. Alle gegevens gaan regelrecht vanuit de portalen naar onze centrale databank. Zo heeft de overheid informatie van alle honden in Nederland.

Hoe het nu is:

 • Databanken bewaren gegevens van hondenhouders. Zij geven de gegevens die nodig zijn aan ons door.

Hoe het straks wordt:

 • Databanken gaan portalen heten. De gegevens van hondenhouders worden dan direct aan ons doorgegeven.

Aangewezen portalen

Koop geen hond zonder chip

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Straks moet je er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. Je weet zo meer van de geschiedenis van het dier. Je kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet. Zij willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. Vraag je dan af of deze persoon het beste met de hond voor heeft.

Heb je per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Ben je opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan. En laat je nieuwe hond door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal.

 

Meer weten?

Heb je vragen over de registratie van honden? Neem dan contact op met een van de portalen. Meer informatie over het houden, chippen en registreren van huisdieren vind je bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Bekijk en download ook de infograpic over de nieuwe regels.

Bron: RVO

Op zoek naar een dierenarts?

Vind direct een dierenarts bij jou in de buurt.